Zupa pomidorowa



W sierpniu i wrześniu pomidory pachną i smakują. Oczywiście nie te z supermarketu, które są takie same przez cały rok.

Z takich pysznych pomidorów, wychodzi najlepsza zupa pomidorowa na świecie, letnia pomidorowa. Do zrobienia w zimie tylko jeśli przygotowaliśmy sobie zapasy pulpy pomidorowej i zawekowaliśmy albo mamy dostęp do naprawdę dobrych pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej. Smak pomidorów jest kluczowy dla efektu końcowego.

Do zrobienia pysznej zupy potrzebny jest wyłącznie czas i cierpliwość, bo pracy przy niej niewiele.

Lubię naturalnie słodką pomidorową, dlatego najchętniej wybieram pomidory malinowe lub bawole serca. Są nieco droższe, ale i ich smak jest wyjątkowy.


Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki na rosół:

  • 650 g kurczaka z kością np. dwie całe nogi
  • 350 g włoszczyzny: 2-3 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera korzeniowego, kawałek pora
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • opcjonalnie, ale warto: 2 suszone grzybki
  • opcjonalnie, ale warto: 1 mała gałązka lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego, zawiniętego w gazę obwiązaną nitką
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Składniki na zupę pomidorową:

  • 1,5 l rosołu
  • 2 kg dojrzałych pomidorów najlepszej jakości - najlepiej malinowych
  • natka pietruszki po posypania
  • makaron wstążki do podania
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej, nieosolonej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin (ma tylko lekko "pyrkać"). W razie potrzeby uzupełnić wodę wrzątkiem.

Jasne, że można skrócić czas gotowania wywaru, ale długo gotowany, na bardzo wolnym ogniu, jest zwyczajnie smaczniejszy. Oddaje cały aromat wodzie.

Dodać umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa i pozostałe składniki. Gotować kolejną godzinę, na wolnym ogniu. Niektórzy dodają warzywa na początku, łącznie z mięsem, ale warzywa nie potrzebują aż tyle czasu co mięso, by wygotować z nich składniki smakowe, poza tym krótsze gotowanie pozwala zachować więcej witamin.

Ja zazwyczaj nie szumuję rosołu do pomidorowej, po prostu przy odcedzaniu odlewam tylko czysty wywar, zostawiając jakieś 100-150 ml na dnie, gdzie zbierają się szumowiny.

Pomidory umyć, naciąż skórkę na krzyż na grzbiecie (ułatwi to póżniej zdejmowanie skórki). Zagotować wodę w dużym garnku, wrzucać do wrzątku na minutę po kilka pomidorów, partiami. Po minucie takiej kąpieli wykładać do miski. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić.

Pomidory najlepiej obierać nad garnkiem z odcedzonym rosołem lub czystą miską, żeby nie utracić ani kropli cennego i smacznego soku. Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki i pozbyć się także zielonych końcówek. Pomidory połączyć z rosołem, gotować ok. 15-20 minut. Zmiksować np. "żyrafą". Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warto dać odrobinę śmietanki.

Otrzymujemy ok. 3,5 l zupy.

Podawać gorące z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki. Z mięsną wkładką: dodając mięso obrane z ugotowanych części kurczaka.



Bądź towarzyski, podziel się!

3 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)