Kapusta świąteczna postna




Kapusta kiszona, najlepiej gdy kupowana z beczki - na targu lub w warzywniaku. Musi być dobrej jakości. To od jej smaku zależy efekt finalny. Wybierz taką bez dodatku marchewki, albo z jej niewielką ilością.

Ta kapusta jest prawie jak bigos - bogata w smaku - ze wspaniałymi, aromatycznymi dodatkami: jałowcem, rozmarynem, suszonymi grzybami. Cząbek i kminek wzbogacają smak i poprawiają trawienie. Warto kupić i dodać wędzone śliwki - o tej porze roku są dostępne, dobrze się w nie zaopatrzyć nieco na zapas. Ich dymny posmak może zastąpić mięso (wywar mięsny) np. w grochówce. 

Ze swej strony polecam do tego "bigosu" śliwki węgierki wędzone: mięsiste, wilgotne i naturalnie wędzone, o tym ostatnim zapewniał mnie sprzedawca. Oczywiście można dać zwykłe suszone śliwki węgierki lub kalifornijskie. Jeśli masz, dla dymnego posmaku, dodaj łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (do dostania w wielu supermarketach) - jedna z wiodących firm z przyprawami jakiś czas temu wprowadziła ją do swojej oferty. 

Kapusta, jak bigos, im więcej razy odgrzewana, tym lepiej. Moja czeka już na Wigilię, zapasteryzowana w słoikach. To oznacza mniej pracy tuż przed samymi Świętami. Polecam!
Przepis na kapustę pochodzi z bloga weganon.

Kapusta wigilijna, świąteczna, postna

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże garście dowolnych, suszonych grzybów
  • 10-15 suszonych, wędzonych śliwek lub zwykłych suszonych i wtedy łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
  • pół szklanki słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
  • ewentualnie sól i pieprz, do smaku

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w 2 szklankach wrzącej wody - niech się moczą co najmniej 15 minut.

Do dużego garnka włożyć kapustę, dodać grzyby i wodę z ich moczenia, dodać pozostałe składniki prócz wina. Gotować na małym ogniu około 3-4 godzin. W razie potrzeby dolać nieco wody - uważać, by kapusta się nie przypaliła.  Odstawić, wystudzić i przenieść na kilka godzin w chłodne miejsce. Zimową porą najlepiej na balkon, nawet jeśli są przymrozki! Bigos lubi przemrożenie.

Następnego dnia dodać wino i gotować około 2-3 godzin. W razie potrzeby dolać nieco wody - uważać, by kapusta się nie przypaliła. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


śliwka węgierka wędzona, druga od lewej; jedno ze stoisk na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską
***

a może szukasz przepisu na najlepszy bigos?





1 komentarze :

  1. Takiego przepisu szukałem. Idę po pracy po zakupy, ugotuję, zamrożę, i będzie jak znalazł na Święta. Wesołych Świąt życzy Bogumił

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)