niedziela, 13 grudnia 2015

Kapusta świąteczna postna




Kapusta kiszona, najlepiej gdy kupowana z beczki - na targu lub w warzywniaku. Musi być dobrej jakości. To od jej smaku zależy efekt finalny. Wybierz taką bez dodatku marchewki, albo z jej niewielką ilością.

Ta kapusta jest prawie jak bigos - bogata w smaku - ze wspaniałymi, aromatycznymi dodatkami: jałowcem, rozmarynem, suszonymi grzybami. Cząbek i kminek wzbogacają smak i poprawiają trawienie. Warto kupić i dodać wędzone śliwki - o tej porze roku są dostępne, dobrze się w nie zaopatrzyć nieco na zapas. Ich dymny posmak może zastąpić mięso (wywar mięsny) np. w grochówce. 

Ze swej strony polecam do tego "bigosu" śliwki węgierki wędzone: mięsiste, wilgotne i naturalnie wędzone, o tym ostatnim zapewniał mnie sprzedawca. Oczywiście można dać zwykłe suszone śliwki węgierki lub kalifornijskie. Jeśli masz, dla dymnego posmaku, dodaj łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (do dostania w wielu supermarketach) - jedna z wiodących firm z przyprawami jakiś czas temu wprowadziła ją do swojej oferty. 

Kapusta, jak bigos, im więcej razy odgrzewana, tym lepiej. Moja czeka już na Wigilię, zapasteryzowana w słoikach. To oznacza mniej pracy tuż przed samymi Świętami. Polecam!
Przepis na kapustę pochodzi z bloga weganon.

Kapusta wigilijna, świąteczna, postna

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże garście dowolnych, suszonych grzybów
  • 10-15 suszonych, wędzonych śliwek lub zwykłych suszonych i wtedy łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
  • pół szklanki słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
  • ewentualnie sól i pieprz, do smaku

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w 2 szklankach wrzącej wody - niech się moczą co najmniej 15 minut.

Do dużego garnka włożyć kapustę, dodać grzyby i wodę z ich moczenia, dodać pozostałe składniki prócz wina. Gotować na małym ogniu około 3-4 godzin. W razie potrzeby dolać nieco wody - uważać, by kapusta się nie przypaliła.  Odstawić, wystudzić i przenieść na kilka godzin w chłodne miejsce. Zimową porą najlepiej na balkon, nawet jeśli są przymrozki! Bigos lubi przemrożenie.

Następnego dnia dodać wino i gotować około 2-3 godzin. W razie potrzeby dolać nieco wody - uważać, by kapusta się nie przypaliła. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


śliwka węgierka wędzona, druga od lewej; jedno ze stoisk na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską
***

a może szukasz przepisu na najlepszy bigos?




1 komentarz:

  1. Takiego przepisu szukałem. Idę po pracy po zakupy, ugotuję, zamrożę, i będzie jak znalazł na Święta. Wesołych Świąt życzy Bogumił

    OdpowiedzUsuń