Królik w śmietanie




Delikatne mięso królika w kremowym, aromatycznym, lekko winnym sosie. Klasyka polska w nieco podkręconym wydaniu (rozmaryn). Myślę, że może posmakować i babci i wnuczce. Nadaje się na przykład na święta czy inne uroczystości, bo można je wcześniej przygotować, a potem tylko odgrzać. 

Królik w śmietanie

Składniki (4 porcje):

  • ok. 1,4 kg królika
  • 1 cebula, najlepiej czosnkowa
  • 1 duża gałązka rozmarynu - w całości albo 2-3 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)- wg uznania
  • 2-3 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • pół szklanki wina białego
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

Królika pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.

W szerokim garnku* rozgrzać tłuszcz, podsmażyć królika z każdej strony, nie brązowić. Przełożyć go do miski. Do garnka dołożyć dodatkową łyżkę masła, dodać cebulę i nieco ją zeszlić, w połowie smażenia wrzucić marchewkę. Włożyć królika, wlać wodę i wino, dodać rozmaryn. Przykryć i dusić na małym ogniu.

Po 45 minutach - 1 godzinie gotowania, jeśli jest mało sosu, można dodac dodatkową szklankę wody. Królika przewrócić na drugą stronę, by się równomiernie udusił - wywar nie przykryje go całkowicie.

Gotować do miękkości, w sumie około 1,5 h do 2 h. W tym czasie wywar się zredukuje. Dodać szklankę śmietany (zahartować ją wcześniej gorącym wywarem), przyprawić solą i pieprzem - do smaku.

Można podawać od razu, ale doskonale smakuje też odgrzewane, jak smaki się połączą.

* jeśli nie masz wystarczająco szerokiego garnka, obsmaż królika partiami






Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)