Pierniki na choinkę





To przepis na ciasto na pierniki choinkowe, przed pieczeniem łatwe w obróbce, niezmieniające kształtu w piekarniku, po upieczeniu ... dość zwyczajne w smaku. Pierniki pieczone z tego ciasta są przeznaczone prawie wyłącznie do ozdoby. Oczywiście, są jadalne, może kogoś skusi ich ciekawy kształt, wspomnienie z dzieciństwa o piernikach wiszących na choince, które zjadało się podczas Bożego Narodzenia. Do jedzenia polecam pierniczki niepokryte grubą warstwą lukru, te są najlepsze, nieco bogatsze w przyprawy, w wersji z bakaliami. 

Ten świetny przepis na pierniczki na choinkę został opracowany przez blogerkę Bakerlady, cieszą się one wielkim uznaniem. Można je brać "w ciemno". Nie namęczyłam się z nimi. Ciasto po wyjęciu z lodówki jest dość twarde, ale szybko ogrzewa się do temperatury pokojowej i daje się przyjemnie rozwałkowywać. Polecam omączanie wałka.   

Gotowe pierniki - polukrowane lub nie - można przechowywać w plastikowych pojemnikach, metalowych puszkach, nawet w kartonowych pudełkach po butach - trzymając je jednak z daleka od wilgoci, aby nie zmiękły.

Uwierzcie mi, że zrobienie takich pierników to prosta sprawa. Robiłam je w tym roku pierwszy raz w życiu. Pierwszy raz też lukrowałam pierniki. Zawsze myślałam, że to szalenie trudne. Okazało się, że niekoniecznie. Owszem, koronkowe ozdoby na piernikach są pewnie poza moim zasięgiem, ale podstawowe lukrowanie już nie. To nawet przyjemne! Jak zrobić takie fajne krawaty- witraże w piernikach? W wyciętych otworach na krawat wystarczy położyć pokruszone landrynki, które rozpuszczą się podczas pieczenia.  

Pierniki na choinkę

Składniki:
  • 1 szklanka prawdziwego (lepiej) lub sztucznego miodu (320 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła ( 100 g)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika bez mąki (ok. 30 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • mąka pszenna, około 3-4 szklanek
Wykonanie:

Uwaga: czas chłodzenia ciasta - od kilku godzin do kilku tygodni

Miód zagotować z masłem, cukrem i przyprawą piernikową. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia, dodać sodę, zamieszać. Dodać tyle mąki, aby uzyskać miękkie, dość lepkie ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i schować do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto ze sztucznym miodem nie lubi chłodzenia, więc z niego trzeba piec pierniki od razu - po upieczeniu są jaśniejsze od tych z prawdziwym miodem.

Surowe ciasto najlepiej jest rozwałkować na papierze do pieczenia i foremkami wykrawać dowolne kształty.

Wałkować należy dość cienko, na grubość około 3 mm.

Po upieczeniu (kilka minut w 200 st. C) pierniczki trzeba zdjąć z blachy, zostawić do ostygnięcia i już zimne zdjąć delikatnie z papieru do pieczenia.

***
Uwagi: ja piekłam ok. 9 minut, pierniki były zupełnie twarde po ostudzeniu i bardzo dobrze!

Jak zrobić lukier do pierników? Wystarczy białko jaja plus ok. 1,5 szklanki cukru pudru - ucierać łyżką lub mieszadłem miksera (nie rózgą), aż do połaczenia składników. Polecam pełną instrukcję jak zrobić lukier o TU.

Jak polukrować pierniczki? Nie trzeba specjalistycznego sprzętu. Wystarczy własnoręcznie zrobiona tutka z woskowanego papieru do pieczenia, lukier, silikonowa nieduża szpatułka lub łyżeczka albo patyczki do lodów. W wersji dla zaawansowanych sa jeszcze inne akcesoria. TU znajdziecie foto kurs lukrowania pierniczków.

Witraże w piernikach można zrobić przez włożenie w miejsca do wypełnienia, pokruszonych landrynek. Rozpuszczą się w piekarniku podczas pieczenia.

Jak zrobić dziurki w piernikach na sznurek? Wystarczy użyć słomki do napojów - surowe ciasto znajdzie się w środku słomki. Słomka jest najlepsza i daje odpowiednią grubość, nawet jeśli ciasto nieco urośnie! Ewentualnie można też użyć patyczka do szaszłyków i kilka razy nim poruszać, by zrobić odpowiednią dziurkę.






Zacznij śledzić stronę na fb:

3 komentarze :

  1. Genialne! Aż miło powiesić na choinkę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry, szczegółowy opis z poradami, na zdjęciach wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam z jednej porcji, ale dorobiłam wczoraj! Pierniki są wspaniałe, trzymają kształt i dobrze się wałkują. To pierniczki, które na pewno zjemy podczas Świąt, bo są smaczne, a nie tylko wyglądają. Użyłam przyprawy do piernika, która miała trochę mąki i cukru, ale dodałam nieco więcej cynamonu dla równowagi, no i pieprzu, której ta gotowa przyprawa nie miała, a uwielbiam lekkie pieczenie po zjedzeniu pierniczków.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)