Najlepsze pierniczki




Ciasto na pierniczki jest na mące pszennej i żytniej, z dodatkiem smalcu i masła. Surowe ciasto "dojrzewa" w lodówce od kilku do kilkunastu dni. Oczywiście można je też zarobić pod koniec października i piec tydzień przed Wigilią. Moje ciasto dojrzewało tydzień. Podczas dojrzewania, ciasto gęstnieje i szlachetnieje. Śmiem nazwać je najlepszymi pierniczkami, jakie piekłam! Słowo!

Przepis ten krąży od wielu lat w internecie pod nazwą pierniczki Bakerlady. Koniecznie zróbcie! Zrobiłam tylko jedną malutką zmianę: w oryginale jest 150 g smalcu i 200 g masła, ja zamieniłam te proporcje, gdyż, przyznam szczerze, nie miałabym co zrobić z resztą smalcu, a w opakowaniu było 200 g. Poniżej podaję ze zmianą. Zresztą smalec świetnie się sprawdza we wszelkich wypiekach na Boże Narodzenie, jak choćby w tym niezawodnym pierniku staropolskim, gdzie tłuszcz stosowany jest zamiennie. 

Przepis na najlepsze pierniczki

Składniki: (ok. 170 pierniczków), 1 szklanka - 250 ml, 1 łyżeczka (płaska) - 5 ml,
  • 2 szklanki miodu (1 szklanka to ok. 320 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g smalcu
  • 150 g masła
  • 2- 3 torebki przyprawy piernikowej, dobrej jakościowo*
dodatkowo:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka 
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + dodatkowo do wałkowania ok. 350 g)
  • 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki śmietany 
*dobra jakościowo to taka, która ma w składzie same przyprawy, bez tanich wypełniaczy w postaci kakao, mąki czy cukru, takiej dobrej przyprawy wystarczyły mi 2 opakowania - 54 g; przyprawę możesz też zrobić samodzielnie, przepis TUTAJ

Bakalie (dodawane do połowy ciasta):
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek
do posmarowania: rozbełtane białko

Wykonanie:

Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Dodać sodę i proszek do pieczenia (masa powinna się spienić) jajka , śmietanę i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jeśli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy dodać bakalie.

Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres - od kilku dni do kilku miesięcy.

Ciasto przechowywane w chłodzie (na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.

Z ciasta można zrobić też nadziewane pierniczki. Używamy do tego ciasta bez bakalii. Na jednym z rozwalkowanych blatów, układać w dużej odległości porcje powideł np. śliwkowych, przykryć drugim plackiem i starannie przygnieść ciasto dookoła każdej kupki, a następnie wycinamy dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka.

Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia, przepieczone są twarde, ponieważ miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.

Jak długo piec pierniczki? 10 - 12 minut w 180 stopniach - jeśli sa cienko wałkowane, nie za długo, tylko do momentu, aż urosną i nabiorą złotej barwy. Pierniki z ciasta bakaliowego wałkuje się nieco grubiej, piekłam je 12 - 15 minut (grubsze 15 minut).

Uwagi ode mnie:

Przyznam, że nie wyobrażam ich sobie z lukrem. Są wystarczająco słodkie.

Nie dodawałam dodatkowej szklanki mąki do ciasta przed leżakowaniem. Do wałkowania ciasta zużyłam 350 g mąki pszennej (znaczną część trzeba było dodać do ciasta, bo było zbyt klejące).

Ciepłe ciasto niezbyt dobrze się wałkuje i dużo trudniej wycina oraz przekłada na blachę do pieczenia. Dlatego też ciasto, które nie jest wałkowane, najlepiej przechowywać w lodówce, aż przyjdzie na nie kolej.

Pierniczki najlepiej piec na papierze do pieczenia. Po upieczeniu nie ściągać ich z blachy od razu, dopiero jak nieco przestygną, można przełożyć na kratkę, do ostygnięcia i lekkiego odparowania.

1 szklanka mąki waży ok. 140 g, 1 szklanka miodu waży ok. 320 g.





Bądź towarzyski, podziel się :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)