Libańska zupa z soczewicy



Bardzo prosty przepis na smaczną i zdrową zupę. Z łatwo dostępnych składników. Do mięsa dodałam kmin rzymski (kumin), żeby nieco podkręcić jego smak. Z początku chciałam dać miętę - świeżą lub suszoną, ale zabrakło. Mięta świetnie pasuje do dań arabskich. Kmin rzymski też tu pasuje! Inspirowałam się luźno przepisem zamieszczonym w lutowym numerze "Kuchni" (2/2016), podaję ze zmianami.

Libańska zupa z soczewicy z pulpecikami

Składniki: (4 porcje, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne)
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2-3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 250 g mięsa mielonego z jagnięciny lub wołowiny (użyłam wołowiny)
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: coś zielonego do posypania np. natka pietruszki
Wykonanie:

Soczewicę opłukać na sicie. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Soczewicę, marchew i ziemiaki włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować około pół godziny na średnim ogniu, do miękkości. Liście laurowe wyjąć i wyrzucić, resztę zupy przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Podczas gotowania się soczewicy: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić kilka minut (ok. 10) na małym ogniu, aż stanie się słodka i miękka. Dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wyrobić mięso i uformować niewielkie kulki. Podsmażyć je na odrobinie oleju lub oliwy, wrzucić do zupy i natychmiast podawać.

Jeśli nie zużyjemy całej zupy od razu, pulpeciki warto dodać do zupy podczas podgrzewania, by nie namiękły i pozostały lekko chrupiące.

UWAGA:

Zupa będzie lżej strawna, jeśli dodasz do gotowania zupy torebkę herbaty z kopru włoskiego - lub łyżkę nasion zawiniętą w gazę i przewiązaną nitką. Torebkę należy wyjąć pod koniec gotowania.


Bądź towarzyski, podziel się :)

1 komentarze :

  1. Lubię soczewicę i zupy z soczewicy. Twoja wygląda bardzo smacznie i w dodatku podana na ślicznym talerzu : )

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)