Panna cotta z rabarbarem




Panna cotta to włoski deser na bazie śmietanki kremówki. Muśnięty nutą amaretto, ale równie dobrze może być wanilia. Podawana z cudownym musem z rabarbaru. Całość to absolutnie pyszny wiosenny i letni deser.

Standardowo panna cottę przygotowuje się w nieco większych naczyniach, przed podaniem zanurza na chwilę we wrzątku, by deser mógł ładnie wyjść z naczynia i zaprezentować się na talerzu w całej okazałości. Nie mówię nie, ale ja tym razem postawiłam na porcje degustacyjne. Panna cotta to deser, który serwowałam jako część dużego obiadu dla rodziny, z kilkoma mniejszymi deserami. Zresztą taka mała porcja rozbudza zmysły, pozostawia niedosyt i pragnie się więcej. Polecam. Podawałam w kieliszkach tzw. koniakówkach.

Wrzućcie na listę "do zrobienia"!

Podaję składniki na 7-8 małych porcji w kieliszkach bądź 4-5 większych.

Panna cotta z rabarbarem

Składniki:
  • 1 szklanka płynnej śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki maślanki
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wody
na mus z rabarbaru
  • pół kg rabarbaru, bez liści, pokrojonego na kawałki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
Wykonanie:

Do miski np. od dzieży miksera wlać na dno dwie łyżki zimnej wody. Wsypać do niej ostrożnie żelatynę, zostawić do napęcznienia. W tym czasie podgrzać śmietankę wraz z cukrem, dopóki prawie się nie zagotuje, na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki, a cukier się rozpuści. Gorącą miksturę wlać do miski z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wlać amaretto i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wlać maślankę, a płynny deser rozlać do kilku naczyń - ramekinów albo innych niedużych naczyń. Po zupełnym ostudzeniu włożyć do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Przygotować mus z rabarbaru: wszystkie składniki umieścić w garnku. Na niedużym ogniu gotować, mieszając, jakieś 15-20 minut, aż rabarbat się rozpadnie. Zestawić z ognia, ostudzić.

Hojną porcję musu nakładać na wierzch każdego deseru. Jeśli by coś zostało, można użyć do porannej owsianki, na pewno się nie zmarnuje.

***

Czy rabarbar powinno się obierać?

To zależy. Ten młody tego nie wymaga, później warzywo obrasta we włókna i wtedy by się przydało obrać.

Koniecznie trzeba wyrzucić liście rabarbaru, te nie są jadalne.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)