Sałatka z fasolką szparagową i łososiem z sosem tahini



Prezentuję letnią sałatkę na ciepło z przepysznym sosem na bazie tahini. To sezamowy sos, używany np. do hummusu. Świetnie się sprawdza we wszelkich sosach do warzyw, króluje we wszelkich książkach z kuchnią arabską. Dodaje pazur warzywom i nową jakość sałatkom. Dziś fit sałatka z fasolką i łososiem na ciepło, z dużą ilością kruchej, zielonej sałaty. To naprawdę pyszne letnie danie z samymi zdrowymi składnikami. Porcja sałaty jak dla królika, ale to skutecznie wypełnia żołądek :) Kaloryczność to ok. 635 kcal na 1 porcję, z czego łosoś (150 g) to 300 kcal, 1 łyżeczka tahini - 36 kcal, 1 płaska łyżka sezamu - 63 kcal. 

Sałatka z fasolką szparagową i łososiem z sosem tahini

Składniki: (2 porcje)

  • 300 g filetu z łososia
  • 6 rzodkiewek
  • 350 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do marynowania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 200 g sałaty np. rzymskiej, lodowej, mieszanki sałat z rukolą

sos do sałatki - dressing tahini:

  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego (ew. 1 i 1/2 łyżki miodu)
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Wykonanie:

Z łososia usunąć skórę. Filet opłukać i oszuszyć ręcznikiem ppaierowym. Skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem, solą, kuminem, kolendrą i pparyką w proszku, następnie wysmarować oliwą - przy okazji rozprowadzając łatwiej przyprawy. Odłożyć na ok. pół godziny do zamarynowania, albo na czas przygotowania sałatki.

Fasolkę szparagową opłukać, usunąć końcówki. Ugotować na parze lub w osolonym wrzątku.

Rzodkiewki opłukać, odciąć końce, pokroić na cienkie plasterki.

Wszystkie składniki sosu do sałatki dokładnie wymieszać w małym naczyniu.

Sezam uprażyć na suchej (nienatłuszczonej) rozgrzanej patelni. Zrumienić, ale nie przypalić, bo spalony jest gorzki. Odłożyć do miseczki.

Przygotować sałatę.

Łososia można upiec w piekarniku, zgrillować na grillu lub na patelnii grillowej lub usmażyć na zwykłej patelnii. Pieczenie: rozgrzać piekarnik do 240 st. C lub włączyć funkcję grilla na dużą moc. Łososia ustawić nieco wyżej niż w środkowej części piekarnika, bliżej górnej grzałki. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wstawić łososia i piec przez około 5 minut po każdej z dwóch stron, aż będzie ładnie zrumieniony. Czas pieczenia czy smażenia zależy od tego jak gruby jest filet.

Na patelni: rozgrzać patelnię, nie natłuszczać, gdyż łosoś jest zamarynowany także w oleju. Smażyć z każdej z dwóch stron, po kilka minut, także ściąć białko mięsa po bokach. Można pod koniec przykryć patelnię, żeby filet usmażył się w środku.

Na talerzach ułożyć dużą porcję sałaty, dodać ciepłą fasolkę szparagową, plasterki rzodkiewki. Polać połową dressingu, zachowując ewentualnie pół łyżeczki na łososia. Posypać prażonym sezamem. Dodać usmażonego lub zgrillowanego łososia - można go polać odrobiną pozostałego dressingu.



1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)