Makaron z bobem, czosnkiem i oliwą






Makaron z minimalną ilością składników. Danie proste i szybkie do zrobienia. Makaron jest genialny w swej prostocie. Bazą jest przepis na makaron z czosnkiem, oliwą i chili , w tej wersji wzbogacony o sycący bób, z fantastyczną posypką cytrynowo-ziołową. Pomysł zaczerpnęłam z cudownej, pełnej inspiracji książki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Podoba mi się także to, że przepisy zaliczają się do zdrowych, a ich kaloryczność jest bardzo przyzwoita!

Bób ma wysoką zawartość białka, podobnie jak inne warzywa strączkowe, dlatego z powodzeniem może zastąpić lub częściowo zastąpić mięso. Białko syci, więc nawet stosunkowo niewielka porcja pozwoli zaspokoić głód. Bób jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Ma też bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego. Nic, tylko jeść :) Póki sezon. Najlepiej kupować bób niełuskany, jest niestety trudno dostępny. Strączkom nie służy dłuższe przechowywanie w torebce foliowej, w jakich zazwyczaj jest sprzedawany. Jeśli kupisz taki, wyjmij go z folii, przesypując do szklanej miski lub na talerz.

Makaron z bobem, czosnkiem i oliwą, z cytrynową zrumienioną bułką tartą

Kaloryczność: 1 porcja (na zdjęciu) to 563 kcal, czas przygotowania: do 30 minut

Składniki: (2 porcje)

  • 1 szklanka łuskanego bobu (180 g)
  • 120 g makaronu np. spaghetti, linguine (dlugie wstążki) czy innego ulubionego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • skórka otarta z 0,5 cytryny (ok. 1 łyżeczki z lekkim czubkiem)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku (dałam natkę kolendry)
  • 2 łyżki (płaskie) bułki tartej (30 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: ostra papryczka, do podsmażenia razem z bobem

Wykonanie: 

Przygotować miskę zimnej wody z lodem (jeśli masz).

Cytrynę porządnie wyszorować i zanurzyć na pół minuty we wrzątku.

Do osolonego wrzątku wrzucić bób i gotować przez 4-5 minut. Szybko przełożyć warzywo do wody z lodem (w zastępstwie, można przelać bób zimną, bieżącą wodą na sitku), a kiedy ostygnie, obrać z łupinek.

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotowaćdo momentu, kiedy makaron będzie w środku jeszcze odrobinę surowy (nawet nieco bardziej niż al dente). Odcedzić, ewentualnie zostawić parę łyżek wody z gotowania.

W małym rondelku rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy, dodać obrany i pokrojony na cienkie plastry czosnek, podgrzewać na wolnym ogniu, aż czosnek zmięknie i stanie się przezroczysty. Wtedy dodać obrany bób. Podgrzewać razem przez 2-4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać makaron i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty, maczając makaron w oliwie na patelni, tak, by go pysznie oblepiła. Przełożyć makaron na talerze i posypać cytrynowo-ziołową bułką tartą.

Uwagi:

W oryginale, autorka dodaje kilka łyżek wody z gotowania makaronu na etapie dodawania ugotowanego makaronu na patelnię z bobem. Nie dodawałam, gdyż oliwy jest sporo i w zupełności starczyła mi na całe danie, nie chciałam dekoncentrować smaku.

Wkładanie bobu do lodowatej wody bądź przelewanie zimną wodą ma za zadanie przerwać gotowanie i zachowanie zielonego koloru.

Zobacz inne przepisy na dania z BOBEM.



Bądź towarzyski, podziel się!

1 komentarze :

  1. Bób zawsze jem sam i nigdy do głowy mi nie przyszło, by go do czegoś użyć :) Muszę wypróbować! ps. piękny i przesmaczny blog! pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)