Pieczona gruszka z kardamonem



Słodkie, pękate pieczone gruszki to wyśmienity podwieczorek, albo zwieńczenie sutego obiadu. Zdrowy, jesienny deser.

Podany zestaw dodatków i przypraw jest przykładowy. W wersji codziennej można pominąć wino i gwiazdki anyżu.

Pieczona gruszka z kardamonem, na deser

Składniki: (4-8 porcji)

  • 4 duże gruszki
  • 8 gwiazdek anyżu
  • 8 goździków
  • 8 łyżek porto lub słodkiego wina/wiśniówki
  • 4 łyżeczki miodu (niekoniecznie)
  • 4 spore szczypty mielonego kardamonu

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 st. C. Grzanie góra-dół.

Gruszki obrać, pozostawiając ogonek. Przygotować cztery większe kawałki papieru do pieczenia - po jednym dla każdej gruszki, by móc ją zawinąć w papier. Gruszki obsypać kardamonem i do każdej z nich wcisnąć po dwa goździki.

Pośrodku każdego kawałka papieru ułożyć gruszkę, tworząc paczuszkę, ostrożnie wlać wino i dodać na dno gwiazdki anyżu oraz dodać łyżeczkę miodu. Paczuszkę związać nitką albo tak zawinąć, by płyn nie wylał się z zawiniątka. Paczuszki najlepiej ułożyć w żarooodpornym naczyniu. Można je z góry jeszcze osłonić folią aluminiową (tylko jeśli wystają ogonki).

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut - w zależności od wielkości gruszek. Mają być miękkie.

Paczuszkę można podawać osobno na stół, by każdy mógł ją sobie sam odpakować. Sprawi to na pewno dodatkową frajdę.




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)