wtorek, 25 października 2016

Pieczona gruszka z kardamonem



Słodkie, pękate pieczone gruszki to wyśmienity podwieczorek, albo zwieńczenie sutego obiadu. Zdrowy, jesienny deser.

Podany zestaw dodatków i przypraw jest przykładowy. W wersji codziennej można pominąć wino i gwiazdki anyżu.

Pieczona gruszka z kardamonem, na deser

Składniki: (4-8 porcji)

  • 4 duże gruszki
  • 8 gwiazdek anyżu
  • 8 goździków
  • 8 łyżek porto lub słodkiego wina/wiśniówki
  • 4 łyżeczki miodu (niekoniecznie)
  • 4 spore szczypty mielonego kardamonu

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 st. C. Grzanie góra-dół.

Gruszki obrać, pozostawiając ogonek. Przygotować cztery większe kawałki papieru do pieczenia - po jednym dla każdej gruszki, by móc ją zawinąć w papier. Gruszki obsypać kardamonem i do każdej z nich wcisnąć po dwa goździki.

Pośrodku każdego kawałka papieru ułożyć gruszkę, tworząc paczuszkę, ostrożnie wlać wino i dodać na dno gwiazdki anyżu oraz dodać łyżeczkę miodu. Paczuszkę związać nitką albo tak zawinąć, by płyn nie wylał się z zawiniątka. Paczuszki najlepiej ułożyć w żarooodpornym naczyniu. Można je z góry jeszcze osłonić folią aluminiową (tylko jeśli wystają ogonki).

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut - w zależności od wielkości gruszek. Mają być miękkie.

Paczuszkę można podawać osobno na stół, by każdy mógł ją sobie sam odpakować. Sprawi to na pewno dodatkową frajdę.



0 komentarze

Publikowanie komentarza