Zupa grzybowa z podgrzybków na zakwasie z pieczonym dorszem



Prosty przepis na zupę grzybową z wykorzystaniem zakwasu (soku) z kiszonej kapusty, która nadaje zupie interesującą kwaskowość. O sok z kapusty można poprosić kogoś, kto sprzedaje kapustę z beczki, ale czasem też jest do dostania w butelkach - w lodówce, obok soków jednodniowych. Ten pomysł na zupę Karola Okrasy "kupiłam", tym bardziej, że jest w nim wszystko, czego potrzeba na wartościowy, smaczny posiłek.

Ilość majeranku, koperku, śmietany, ale także zakwasu z kapusty jest orientacyjna. Karol Okrasa, z którym robiłam tę zupę na warsztatach kulinarnych, zwiększał ich ilość. Wiadomo - ilość zakwasu zależy od jego intensywności i smaku, jak bardzo jest kwaskowy itd. Nie może zdominować smaku całej zupy, ale nie może być niewyczuwalny. Tak samo przyprawy - nie można ich żałować.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy"

Zupa grzybowa z podgrzybkow na zakwasie z pieczonym dorszem

Składniki (4 porcje, czas przygotowania: 120 minut plus czas na moczenie grochu, poziom trudności - średni):

  • 300 g filetu z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • olej
  • 120 g suszonych podgrzybków
  • ok. 400 ml wody do namoczenia grzybów
  • 1 korzeń selera (średniej wielkości), pokrojony w kostkę 1x1 cm
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml zakwasu kapuścianego (spod kiszonej kapusty) - około
  • 6 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka suszonego żółtego grochu, namoczonego (na noc) i ugotowanego do miękkości
  • 1 mały por, tylko białe części, pokrojony w kostkę 1x1 cm
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz, grubo mielony
  • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany (może być mrożony)

Wykonanie:

Groch zamoczyć w 2-3 szklankach wody, na noc. Następnie odsedzonego i ugotowanego w świeżej wodzie, bez soli, do miękkości.

Dorsza zamarynować w jednym posiekanym ząbku czosnku i natrzeć połową majeranku z odrobiną oleju, odstawić na pół godziny.

Suszone grzyby moczyć w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotować je na wolnym ogniu, do miękkości. Grzyby odcedzić (wywar zachować) i pokroić w cienkie paseczki.

Seler obrać i pokroić w kostkę. Por także pokroić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C

Drugi ząbek czosnku pokroić w plastry. Pokrojony seler z czosnkiem w plastrach smażyć odelikatnie na maśle z olejem na wolnym ogniu, tak by warzywa nie złapały koloru. Wywar z grzybów dodać do warzyw, podlać zakwasem kapuścianym (nie całym naraz) i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby, groch i por dodać do wywaru. Do miseczki odlać trochę wrzącego wywaru, zahartować w nim śmietanę, dodać kilka łyżek gorącego wywaru i rozprowadzić śmietanę w zupie. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę zakwasu, śmietany, doprawić majerankiem.

Dorsza upiec w piekarniku przez 5-8 minut.

Sposób podania:

upieczoną rybę porwać na małe kawałeczki i zalać zupą.


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)