Schab z dzika w kremowym sosie grzybowym



Bitki z dzika, które są tak miękkie, że rozpływają się w ustach, podane z kremowym sosem grzybowym, to wspaniałe danie kuchni polskiej. Bardzo polecam na wyjątkowe okazje - biesiadnicy będą zachwyceni. Grzyby można zmieniać wg gustu i wedle tego, co jest pod ręką. Robiłam z borowikami, innym razem z kurkami, z dodatkiem brązowych pieczarek. Podawałam z kaszą gryczaną, zasmażanymi burakami, na puree z czerwonej kapusty. Wspaniałe połączenie! Dodaję do kategorii "Szczególnie polecam". Wzorowałam się na tym przepisie

Schab z dzika w kremowym sosie grzybowym 

Składniki (8 porcji):

  • 1 schab z dzika (1250 g)
marynata:
  • 4 - 5 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy (lub oleju)
  • sok z połowy cytryny
  • wino czerwone wytrawne – 250 ml
  • miód – 3 łyżeczki
  • dżin – 50 ml albo 1 łyżka spirytysu albo 2 łyżki wódki
  • ocet balsamiczny (lub jabłkowy) 2 łyżki
  • przyprawy: pieprz mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 6 szt., owoce jałowca 20 szt, liść laurowy 3 szt
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
sos:
  • 50-60 dag borowików albo kurek, albo mieszanki grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 30 dag cebuli
  • 3-4 łyżki masła klarowanego lub masło zwykłe + trochę oleju
  • 1 szklanka śmietany lub śmietanki kremówki 30 %
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do podania: siekana natka pietruszki
do podania np. z kaszą gryczaną lub jęczmienną, zasmażanymi burakami, puree z czerwonej kapusty


Wykonanie:

Marynowanie mięsa najlepiej rozpocząć dzień wcześniej.

Mięso umyć, oszuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na nie grubsze niż 1-centymetrowe plastry.

Przygotować marynatę - połączyć wszystkie składniki. Mięso włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki do zamarynowania, na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Mięso przed smażeniem trzeba wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, by mogło się ocieplić do temperatury pokojowej.

Sos:

Rozgrzać dużą patelnię. Zeszklić na maśle (1-2 łyżki) cebulę, nie brązowić. Zajmie to ok. 10 minut. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Udusić, aż grzyby trochę zmiękną. Dodać śmietankę, pogotować jeszcze kilka minut. Sos przełożyć do garnka. Połowę można zmiksować na gładko (zagęści to sos).

Mięso wyjąć z marynaty, następnie używając palców jak praski, pozbyć je nadmiaru płynów, dopiero takie mięso kłaść na patelnię:

Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym albo umyć, rozgrzać pozostałe masło i usmażyć na dużym ogniu, z dwóch stron, odsączone z marynaty mięso - niezbyt długo, do zamknięcia porów, chociaż można też je lekko zbrązowić.

Przełożyć do garnka z sosem grzybowym, dodać kilka ziaren jałowca, trochę pieprzu i dusić pod przykryciem, do miękkości, co jakiś czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Polecam garnek z grubym dnem.

Ja duszę zawsze na najmniejszym możliwym ogniu, ale zajmuje to więcej czasu. Takie wolno dochodzące, kilka godzin, mięso, jest wg mnie jeszcze smaczniejsze.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)