Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami jest moim odkryciem. Te drugie, tak wyraziste w smaku, podkręcają smak zupy, ale jej nie dominują. Zupa pozostaje łagodna i z tym czymś, dla którego warto ją powtarzać. Ja tak robię. Poniżej podaję jej dwie wersje. Druga jest z czerwoną soczewicą, by całość była bardziej „gęsta odżywczo” - co jest dobre nie tylko dla małych dzieci, ale i dla dorosłych. W ogóle to soczewicę staram się dawać tam, gdzie tylko można. Owszem, zupa jest przez nią może trochę mniej aksamitna, ale uważam, że na smaku nie traci. 

Zupa u mnie jest codziennie, czasem odpuszczam weekendy. Nie zawsze mam bulion warzywny gotowany zgodnie ze sztuką, z dużej ilości warzyw itd. Chodzę na skróty, muszę, inaczej spędzałabym w kuchni zbyt dużo cennego czasu. 

Co daję do zup gdy potrzeba dać bulion? Używam szklanki (lub mniej) suszonych warzyw - można kupić suszoną włoszczyznę  - do tego cztery szklanki wody, gałązkę natki pietruszki (jeśli mam), tak samo gałązkę selera (jeśli mam, a ostatnio mam, bo sporo zamroziłam) i gotuję 15-20 minut. 

Często daję wodę i przyprawy bez soli np. tzw. piramidkę smaku do rosołu (gotowa mieszanka zawierająca korzeń lubczyku, liść laurowy, cebulę paloną, pieprz, ziele angielskie - można te przyprawy samodzielnie zawinąć w gazę i związać ją, zamiast korzenia lubczyku dać lubczyk suszony). 

Sporadycznie daję też do zup kostkę rosołową. Przez wiele lat nie używałam jej wcale, ale odkryłam, że są dobre jakościowo kostki eko- nie dlatego są dobre, bo mają w nazwie "eko", ale mają niezły skład, na bazie pasty miso. Bardzo to wyznanie jest nieblogowe ;) Czasem jednak lepsza dobra kostka niż brak zupy w ogóle (a co za tym idzie, brak większej ilości warzyw w menu) lub dużo jedzonego mięsa, potrzebnego do zrobienia rosołu.

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i czerwoną soczewicą

Składniki: (dla rodziny 2+2)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartonie, najlepiej z ziołami 
  • pół szklanki śmietanki 12%, 18 lub 30% (lepsza płynna śmietanka, ale może być też śmietana)
  • 5-6 pomidorów suszonych w oleju
  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego
  • bazylia suszona - 1 łyżka 
  • płaska łyżka kaszy manny do zagęszczenia 
  • sól, pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie:

Soczewicę można pominąć. Zupa będzie wówczas bardziej kremowa. Najlepiej zróbcie dwie wersje i sobie porównajcie. Ja jestem w drużynie "strączki wszędzie, gdzie tylko się da".

Soczewicę odmierzyć, umyć i zalać dwoma szklankami wody, do gotowania dodać bazylię. Ugotować do miękkości - zajmie to około 15 minut. Wlać przecier pomidorowy i kaszę mannę, zagotować.*
Dodać posiekane, suszone pomidory, śmietankę i bulion. Zagotować i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jakimś drobnym makaronem typu gwiazdki, albo ze świderkami. Jeśli zupa była bez soczewicy, można na przykład podać z makaronem soczewicowym. 


*w tym miejscu można zupę zmiksować i odląć porcję dla niemowlaka, chyba, że udało Wam się gdzieś dostać pomidory suszone, które nie mają w składzie cukru i soli - wówczas dopiero po ich dodaniu. Zupę podawałam mojemu 7,5 miesięcznemu synkowi w formie zupy-kremu z bardzo drobnym makaronem, gotowanym oczywiście oddzielnie, bez soli; innym razem podawałam mu z kaszą jaglaną


0 komentarze :

Publikowanie komentarza

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (169) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (69) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Kurczak (32) Sałatki (32) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Ciastka (28) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Płatki owsiane (13) Spis treści (13) Makaron (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Pomidory (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Soczewica (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) BLW przepisy (3) Dla dzieci (3) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Dla niemowlaka (2) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)