sobota, 5 września 2009

Tajskie kulki mięsne na plastrach ogórka



Coś oryginalnego na kolację albo imprezę jako przystawka? Proszę bardzo. Kazdy składnik - a jest ich sporo - jest potrzebny by stworzyć egzotyczną kompozycję smaków. Trawa cytrynowa musi być swieża - w Warszawie można ją kupić na targowisku pod halą mirowską, ale także w dyskontach i supermarketów. Z podanego przepisu miało wyjsc 25 sztuk (u mnie niecale 20). Robiłam z podwójnej porcji - jako przystawkę dla 10-11 osób. Masę mięsną najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przepis "nobullshit" z fotoforum Gazety.

Tajskie kulki mięsne na plastrach ogórka

Składniki (20-25 sztuk):

  • 250 g mielonego kurczaka
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej trawy cytrynowej [ok. 1/3 łodygi]
  • 1,5 łyżki sosu z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 duże, grube zielone ogórki

Wykonanie:

Mięso usmażyć na teflonowej patelni (bez oleju i bez przypraw), schłodzić.

Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (albo przynajmniej na trzy godziny) - by smaki się "przegryzły".

Pokroić ogórki w plastry, ułożyć na nich porcje masy mięsnej uformowanej w rękach w formę kulki (na jeden plasterek ogórka potrzebna jedna czubata łyżeczka masy mięsnej).


8 komentarzy:

  1. Wspaniale nadają się na przystawkę. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle w tych kulkach smaków, które są mi właściwie nieznane
    sos chilli, trawa cytrynowa, kolendra..
    to sprawia, że jeszcze bardziej mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń
  3. Och piękne! Wszystkie moje ulubione składniki :) Ta Hala Mirowska mnie kusi jeśli zamieszkamy w Stolycy to ja Cię porposzę cobyś mnie po niej oprowadziła co? :)))

    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  4. chetnie bym taki plasterek ogorka sprobowala :) musza swietnie smakowac,bardzo lubie takie polaczenia:) :),noooo-procz kolendry.....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygladaja, swietny przepis Ninka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję dziewczyny

    Polko - z przyjemnością Cię oprowadzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne podziwiałam już na "GP" na najbliższej imprezce na pewno wypróbuję...:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A te kuleczki tez mi po głowie chodzą, odkąd je na GP zobaczyłam :) Bardzo ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń