wtorek, 3 marca 2009

Pasta mięsna do chleba



Czyli rzecz o tym jak wyczarować dobre smarowidło z mięsa pozostałego z rosołu, za którym jakoś nikt nie przepada. Ta pasta to prawdziwy konkurent wędlin i serów. Ma wyrazisty smak. Bardzo mi smakowało. A czy uwierzycie, że na zdjęciu jest tylko jedna kromka chleba? Tak :) tylko pokrojona na cztery trójkąty - optycznie jest jej więcej.


Pasta mięsna do chleba

Składniki:
  • 400 g ugotowanego mięsa z rosołu (liczonego po obraniu z kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu)
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego - lub więcej, do smaku 
  • sól, pieprz, papryka słodka (w dużej ilości)
  • 3-4 łyżki oleju, masła lub masła klarowanego 

Wykonanie:

Cebulę kroimy, podsmażamy na kilku (3-4) łyżkach oleju, aż będzie złocista. 

Mięso i podsmażoną cebulę mielimy dwukrotnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością papryki słodkiej. Na koniec dajemy koncentrat pomidorowy - ilość wedle uznania - proponuję dodać go metodą prób i błędów, do interesującego nas smaku.

5 komentarzy:

  1. fajny pomysł na rosołowe mięso
    u mnie w domu jednak lubiane i zjadane :-)
    ale gdy kiedyś zostanie to z pewnością wykorzystam do takiej pasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta musi być dobra:)


    Ps: a moze wpadniesz? ,zapraszam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ostatnio robiłam pastę z mięsa z zupy, ale z jajkami, majonezem, musztardą i chrzanem. Ta też musi być fajna - następnym razem spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat dzisiaj rosół na obiad, spróbuję. Pasta wygląda smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. powtarzałam dziś tę pastę - zmiksowałam ją w malakserze - dało radę, już zapomniałam, jak dobrze smakuje :)

    jadłam ją na 1 ogromnym liściu sałaty lodowej - przykrytą garścią kiełków lucerny i kolejną warstwą sałaty

    smakowało super - i o dziwo wraz z wcześniejszym kubkiem czystego barszczu czerwonego, wystarczyło mi na dłuższy czas

    można też w wersji dietetycznej - bez chleba - co daje przepis dla I i II fazy diety South Beach

    OdpowiedzUsuń