Zupa porowo - pieczarkowa


Improwizacja kuchenna niejednokrotnie przynosi całkiem niezłe rezultaty. Zupa jest super. Lekko słodka, kremowa dzięki serkowi topionemu - naprawdę polecam go dodać. Smietana jest tu zbędna. Zupa jest bardzo gęsta. Nie jest też bardzo kaloryczna (serek 250 kcal, masła użyłam nie więcej niż 50 gram - poza tym same warzywa). Proporcje na około 6-8 porcji. Czas przygotowania: około godziny.

Składniki:

2 litry wody
2 kostki rosołowe
1 duża marchewka, drobno posiekana
500 gram pieczarek, drobno posiekanych
3 średnie cebule, drobno posiekane
2 duże pory (części białe i jasnozielone), drobno pokrojone
ok. 50 gram masła
serek topiony śmietankowy (może być też np. pieczarkowy)
natka pietruszki
1 pierś z kurczaka - zmielona lub bardzo drobno posiekana
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy, dodajemy kostki rosołowe. Bardzo drobno posiekane pieczarki duszę na patelni na łyżeczce masła [do rozdrabniania wszystkich warzyw użyłam malaksera] - początkowo puszczą sok, dusiłam aż niemal cała woda odparuje [ok. 8-10 minut]. Dodałam do bulionu. Wrzuciłam też do gotującego się bulionu rozdrobnioną marchewkę.

Na łyżce masła podsmażyłam na złoty kolor pokrojoną cebulę - kilka minut.
Podobnie por (pokroiłam białe i jasnozielone części) - też na łyżce masła - aż pory zmiękły [ok. 8 minut].

Gotowałam zupę ok. 20 minut, warzywa rozdrobniłam malakserem na krem. Dodałam zmielone mięso drobiowe, gotowałam dodatkowo kilka minut. Na końcu wrzuciłam do zupy serek topiony - rozpuści się w zupie.

Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Koniecznie posypać natką pietruszki przed podaniem.

2 komentarze :

  1. lubię takie gęste zupy z dodatkiem kremowego serka topionego
    są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna zupa :) dzisiaj zrobiłam na obiad i wszyscy jedli z apetytem. Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam jeszcze makaron i susz grzybowy

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)