Kokosanki


Takich dobrych kokosanek nie kupi się w żadnej cukierni. Są chrupiące na zewnątrz i ciągnące w srodku. Robi się je ekspresowo. Przepis dorotus.

Składniki na 14 dużych kokosanek:

2 jajka (rozmiar M)
140 g cukru pudru (=3/4 szklanki)
200 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Wlaczyc piekarnik - temp 170ºC.

Białka ubić mikserem na sztywno. Zajmie to kilka minut (bialka po odwroceniu naczynia do góry dnem mają się go idealnie trzymac). Na koniec ubijania (zmniejszylam liczbę obrotów w mikserze o polowę) dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na natłuszczoną blachę (albo wylozoną papierem do pieczenia) wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej*) w temperaturze 170ºC. Podczas pieczenia będą miękkie, najlepiej by zarumienily się lekko od spodu - wtedy jest pewnosc, że są upieczone. Mozna tez sprawdzac je patyczkiem.

Po ostudzeniu zdejmować z blachy. Mozna jesc kilkanascie minut po upieczeniu, jak stwardnieją, będą jeszcze lekko cieple.

*mój piekarnik gazowy piekl je prawie 30 minut - pieklam na najwyzszej polce

Kalorycznosc:
calosc=1946 kcal (100 g wiórków kokosowych to aż 606 kcal)
1 sztuka= 140 kcal

24 komentarze :

  1. O tak, domowe kokosanki najlepsze! Uwielbiam je :).

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robiłam takie domowe pierwszy raz, już nie kupię nigdy tych ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie chrupkie z wierzchu i miękkie w środku to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdarzyło mi sie robić kokosanki i nie da się ich smaku porównać z jakimikolwiek kupnymi. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w planach zrobic kokosanki od jakis trzech miesiecy. Mam nadzieje ze w wakacje mi sie uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja zaglądam tu po raz kolejny (tzn. na Twego bloga:) i wyłapuję inspiracje - strasznie mi się podoba masełko do łososia (kilka postów niżej).

    Pozdrawiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ania, bardzo mi miło :)))

    a wiesz, że jestem Twoją koleżanką po fachu? :)

    masełko spróbuj - to zupełnie inne połączenie smakowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda tylko że tak sztuka ma aż tyle kalorii, mam na nie wielką ochotę...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam na mój nowy blog, będzie mi bardzo miło Cię gościć:)
    cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  10. Masz racje, nic prostszego, szybszego i lepszego niz takie domowe kokosanki :)

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za mila wizyte :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jeszcze nie robiłam domowych kokosanek, może nadszedł właśnie czas spróbować? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam dzis te kokosanki.Wyszły super:)

    OdpowiedzUsuń
  13. cieszę się, że wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje kokosanki wyszły piękne. Dzięki za radę - może rzeczywiście miałam za duże jajka ;) Najważniejsze, że i tak zniknęły bardzo szybko ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kaś - nie ma za co i dziękuję za komplement; daj im jeszcze raz szansę :) a że zniknęły szybko - nie dziwię się. Próbowałaś na ciepło? Poezja

    OdpowiedzUsuń
  16. to jest mój plan na sobotę :) Nina trzymaj kciuki, bo ja początkująca jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam :) pamiętaj by piana z białek była naprawdę sztywna - odwróć miskę do góry nogami - nic nie powinno się poruszyć - to ważne w tym przepisie, jak to się uda, będzie dobrze

      Usuń
  17. było tak: okropnie mi się rozlały te kokosanki na blasze pod wpływem temp. Nie spodziewałam się tego, więc odstępy nie były za duże pomiędzy ciasteczkami. W rezultacie pierwsza blacha to jedno wielkie ciastko ;) na szczęście ładnie się później dało pokroić na kwadraciki. Druga blacha już przypominała okrągłe kokosanki, bo odstępy zrobiłam wielkie. Ciastka nie wyglądały za ładnie, natomiast były pyszne, goście wciągnęli je z apetytem, mąż zamówił już kolejną partię :)

    Nina a jakie ciasto polecasz komuś początkującemu? mam ochotę coś jeszcze wypróbować z twojego bloga, ale nie chcę porywać się na coś skomplikowanego :) chodzi mi po głowie jakiś sernik, ale się boję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mag, a może dojdziemy co było nie tak? Twój komentarz nie daje mi spokoju :( myślę sobie, że przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być dwie: zbyt słabo ubite białka - czy one były tak sztywne, że przy odwrócenia naczynia w którym one były, masa była nieruchoma? druga: jeśli ta pierwsza odpowiedź była pozytywna, to może zbyt mocno wmiksowałaś żółtka. Do piany z białek należy wszystko dodawać ostrożnie, by nie zniszczyć struktury ubitego białka. W razie czego zawsze możesz do mnie napisać maila, to możemy dojść co poszło nie tak.

      Jeśli chodzi o wybór łatwego przepisu, to mam pytanie czy masz piekarnik gazowy czy elektryczny oraz czy lubisz serniki amerykańskie?

      Proponuję Ci kilka pysznych ciast: http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami-mascarpone-i-bita_21.html (zamiast truskawek można dac inne owoce) - ciasto robiło kilka początkujących koleżanek i im wyszło

      to wygląda niepozornie, ale jest bardzo smaczne (migdałowe, bez mąki): http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/12/ciasto-pomara%C5%84czowo-migda%C5%82owe.html

      ciasto czekoladowo-cukiniowe: http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/06/ciasto-czekoladowe-plus.html [cukinia nie jest wyczuwalna, daje wilgoć ciastu)

      ostatni sernik - nowojorski z frużeliną wiśniową moim zdaniem nie jest trudny, a naprawdę jest pyszny, próbowało go chyba z 8 osób, wszystkich zachwycił

      Pzdr serdecznie

      Usuń
  18. Białka ubiłam porządnie :) ale czy nie mieszałam potem zbyt nachalnie to już nie pamiętam :) ale będę robiła jeszcze raz, bo naprawdę były pyszne, to zwrócę uwagę :)
    dzięki za propozycje prostych przepisów, chyba wszystko wypróbuję :) a piekarnik mam elektryczny i chyba nigdy w życiu nie jadłam sernika amerykańskiego (świadomie), ale na pewno lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pewnie kwestia mieszania, ale wiesz, pomyślałam sobie żebyś może w ogóle pominęła żółtka, wtedy będziesz mieć nieco inną gęstość "ciasta"

      wypróbuj - bardzo proszę :) ja uwielbiam serniki amerykańskie, ale znam takich co wolą polskie, wiesz? Jeśli jednak jadłaś kiedyś serniki z McDonald's albo w Coffee Heaven i Ci smakowały, to znaczy, że (po)lubisz :)

      Usuń
  19. Obłednie pyszne :)))))))))

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)