Kremowa pasta kanapkowa z łososiem



Łosoś nie pierwszy raz u mnie w połączeniu z serkiem śmietankowym typu Almette/Ostrowia. Bo to sprawdzony i smaczny duet, zaostrzony przez musztardę i zioła. Wszystko daje kremową konsystencję, w sam raz na kanapki. Jadłam kilka dni pod rząd i pasta wcale mi się nie znudziła :)


Kremowa pasta kanapkowa z łososiem

Składniki:

  • 160 g wędzonego łososia w kawałku
  • 200 g serka Almette śmietankowego albo jogurtowego
  • 85 g majonezu np. domowego
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon*
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 2,5 łyżki grubego szczypiorku i cebuli dymki
  • trochę soku z cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Do przygotowania najłatwiej użyć małego miksera z końcówką noże - wtedy przygotowanie trwa kilka sekund.

Rozdrobnić łososia, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować na gładką pastę, doprawiając sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki dobrze się połączyły.

Można przechowywać kilka dni w lodówce. Ja robiłam w sobotę rano, jadłam do wtorku wieczorem włącznie.

*w przypadku braku musztardy Dijon dałabym trochę tartego chrzanu i zwykłej musztardy albo musztardy chrzanowej


12 komentarze :

  1. Pasta z lososia...to musi byc pyszne. A Almette to moj ulubiony serek :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglada, a jak tak wyglada, to smakuje pewnie oblednie :) Pozdrowionka Ninek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kinga, siosta odpowiedzialna była za fotografowanie (ja za gotowanie) - pasta jeszcze z czasów Wielkanocy... smakowała mi naajbardziej ze wszystkich past, poza tym nie ukrywajmy - dodatek majonezu daje to coś, to jest ta kropka nad i ;) pozdrawiam!

    majka - też pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już sobie myślę co pysznego bym maczała w takiej paście
    mogłyby byc nawet kawałki chlebowej skórki.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ninko,
    gdybym tylko lubiła łososia zaraz bym sobie przyrządziła taką pastę:)
    Pozdrawiam.
    www.waniliowachmurka.blox.pl- mój słodki blog wedle życzenia podsyłam:D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. taka pasta jest na pewno smaczniejsza i bardziej zdrowa niż kupna o smaku łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. @Nina - chciałabym dołączyć do twojej akcji "zdrowo, dietetycznie", ale nie mam konta na durszlak.pl. Czy mogę? Jeśli tak, napisz proszę mailem, jak to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kanapki z takimi pastami to jest to! Myślę sobie, że w tym przypadku świetnie pasowałby żytni chleb. Bardzo mi to przypomina słynne kanapki Trześniowskiego z Wiednia, choć fakt, kanapki Trześniowskiego są na bazie rozdrobnionych jajek, ale idea pasty bardzo podobna. Po prostu bardzo fajne kanapki wychodzą! Zrobiłem kilka dni temu i mogę poświadczyć z pełną odpowiedzialnością :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podziel się przepisem :)

    ta pasta była serwowana na chlebach własnej roboty; m.in. na poniższym 60/40 Nilsa i na chlebie na Pate fermentee; z całą odpowiedzialnością powiem, że każdy [no prawie każdy] domowy chleb smakuje wręcz doskonale, ze wszystkim, nawet z masłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłem z musztardą dijon i wyszło dobre, choć dla mnie za słone, lepsze jest z musztardą angielską i ostrzejsze do tego;-)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)