Pasztet z jajek i grzybów leśnych



Pasztet zaskoczył mnie smakiem. Gości też. Zdziwili się gdy powiedziałam im, że nie ma w nim ani grama mięsa :) Podawałam go jako przystawkę przed rodzinnym, proszonym obiadem, a potem jako klasyczny pasztet do prawdziwego wiejskiego kołacza - już na zimno, po leżakowaniu w lodówce. Przepis z książki "Kuchnia polska tradycyjna" Marzenny Kasprzyckiej, z niewielkimi zmianami.


Pasztet z jajek i grzybów leśnych

Składniki:
  • 9 jajek
  • 2 kajzerki [mogą być czerstwe]
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag świeżych grzybów leśnych: podgrzybków, prawdziwków
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: cebula

Wykonanie:

7 jajek ugotować na twardo. Umyte i oczyszczone grzyby drobno posiekać lub rozdrobnić malakserem, podsmażyć na maśle [można dać też pokrojoną cebulę]. Bułki namoczyć w zimnym mleku, po kilku minutach - gdy już będą całkowicie wilgotne - dokładnie odcisnąć. Rozdrobnić je w malakserze wraz z ugotowanymi jajkami. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z grzybami i 2 surowymi jajkami; przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wszystko rozdrobnić mikserem typu żyrafa [alternatywnie można też grzyby, jajka i bułkę zemleć w maszynce do mielenia - ja takiej nie posiadam].

Farsz pasztetowy włożyć do naczynia/naczyń do zapiekania uprzednio wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą [pasztet trochę podrośnie, więc nie wypełniajmy foremki aż po brzeg].

Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C [z termoobiegiem, bez termoobiegu: 220o C] przez 15-20 minut.

Z podanych proporcji wyszło mi 6 niewielkich porcji podawanych na ciepło jako przystawka, jako pasztet na zimno zostało naczynie o wymiarach 10x14 cm [na zimno, po kilku godzinach w lodówce smakował mi nawet bardziej].

Uwagi: świeże grzyby można zastąpić mrożonymi, ale trzeba je dłużej podsmażać - do odparowania płynu.




Pasztet na Wielkanoc

5 komentarze :

  1. podoba mi się!
    ciekawy ten pasztet. bardzo ciekawy i apetyczny ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet musi być bardzo smaczny. Masz cudne naczynka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję Noblevo, kupiłam kiedyś w kilku rozmiarach, bardzo jestem z nich zadowolona, bo dobrze wglądają na stole

    do niedawna "uznawałam" pasztety tylko mięsne, ale w związku z bardzo smaczną próbą z tym oto, zamierzam teraz odkryć inne smarowidła: warzywne, warzywno-mięsne itd. chociaż nie dam się raczej skusić na pasztet z selera - to nie może chyba smakować dobrze...

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudne naczynka! a przepis na pasztet pozwolę sobie skopiować :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)