Rolada szpinakowa z łososiem



Jedna z moich ulubionych wytrawnych przekąsek. Ostry smak wędzonej ryby przełamany delikatnością serka, a całość otulona smaczną warstwą szpinakową. Całość bardzo ciekawa wizualnie (oczywiście to też zależy od umiejętności manualnych).  Aha... do zobaczenia za  3 tygodnie.

Rolada szpinakowa z łososiem

  • 500 g mrożonego szpinaku z liściach
  • 4 jajka
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 2 opakowania serka Almette, Ostrowia albo innego podobnego
  • wędzone brzuchy łososia (ok. 30 dag) albo 10 plastrów łososia

Wykonanie:

Szpinak (nie trzeba go rozmrażać) podsmażyć na patelni - na mieszance maśle i oleju, aż do odparowania płynu. Posolić, popieprzyć, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i startą gałkę muszkatołową. Połączyć z rozkłóconymi widelcem żółtkami.

Białka ubić na sztywno, delikatnie, ale dokładnie połączyć za pomocą łyżki z masą szpinakową (białka wmieszać w masę, nie odwrotnie).

Piec w 220 stopniach C przez około 12-15 minut, na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie także natłuszczonej). Ilość masy wystarcza na pokrycie prawie całej blachy. Kształt nadawałam szpatulką - by mniej więcej upiekł się prostokąt - wyrównując masę, by była wszędzie jednakowej grubości.

Gdy przestygnie przełożyć na blat - odwrócić tak, by papier do pieczenia był na górze. Zdjąć papier do pieczenia i na tej - ciemniejszej stronie, nakładać farsz: najpierw rozsmarować serek almette, potem rozłożyć łososia. Roladę zwinąć dość ciasno - wzdłuż krótszego boku. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem.


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

10 komentarze :

  1. ooo! zdecydowanie to do mnie przemawia! muszę to kiedyś zrobic, goście zwariują i pomyślą "pewnie stała nad tym cały dzień", a ja się nawet nie zmęczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na powrót ;-)
    I napawam się roladą...

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm, przepadam za łososiem, jestem więc ciekawa smaku tej roladki.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie często pojawia się podobna rolada - jest świetna i zawsze robi wrażenie :)
    Pozdrawiam i czekamy na powrót!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyyyycha! Muszę spróbować ją kiedyś zrobić:) A póki co (choć mówiłam to już w innych miejscach i przy innych okazjach - POWODZENIA :)))))))) I już jestem ciekawa, jaki kolejny fajny przepis zaprezentujesz nam po tych 3 tygodniach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniamiii. połączenie dla mnie! podałabym z grzankami czosnkowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko co do tego przepisu, czy można podawać to na ciepło i czy można to zamrażać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anomimie - jadłam tylko na zimno - czekałam, aż omlet szpinakowy ostygnie, wtedy staje się bardziej stabilny, a serek się nie rozpływa; przykro mi, ale nie mroziłam, więc nie pomogę.

    Olu - to prawda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadałam tą przekąskę u znajomych, nazwali ją "sushi po polsku". świetnie się prezentuje i jest naprawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi być przepyszne, nawet z ekranu kusi :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)