Kurczak cytrynowo-szałwiowy




Na obiad w środku tygodnia, na szybko. Na grilla lub z piekarnika. Dodatek skórki z cytryny świetnie się sprawdza w połączeniu z drobiem - dodaje mu charakteru. Polecam np. do sałatki z kalafiora.

Kurczak cytrynowo-szałwiowy

Składniki [3 porcje]:

  •  6 kawałków kurczaka: podudzi, pałek lub 3 całe nogi
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej szałwi
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę - tylko jej żółtą część.

Szałwię oczyścić (lepiej jej nie myć - dla zachowania głębszego aromatu) i drobno posiekać.

W każdym z części kurczaka podważyć skórkę - tak by jej nie oderwać zupełnie, ale by można było pod nią wsunąć przyprawy i zioła. Skórka będzie pełnić naturalną funkcję ochronną - przed wysuszeniem kurczaka.

Kurczaka posolić i popieprzyć - także pod skórką, wsunąć pod nią także skórkę z cytryny i szałwię.

Kurczaka najlepiej piec na kratce - by tłuszcz mógł swobodnie spłynąć a kurczak po upieczeniu był chrupiący. Piekłam w gorącym piekarniku przez około 35 minut (w zależności od wielkości części kurczaka) w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem (pierwsze 15 minut [piekłam w temp. 180 stopni), bez przykrycia. Podawać na ciepło.





6 komentarze :

  1. Muszę tylko upolować szałwię! Bardzo dobry przepis, prostota smaków rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej założyć uprawę ziół na balkonie albo na ogrodzie - nie trzeba się martwić brakiem ziół - ma się je zawsze pod ręką - dlatego właśnie uwielbiam lato

      a co do szałwi - możesz dać w zamian np. tymianek

      Usuń
  2. Pyszności!!! Ja właśnie piekę kurczaka w cytrynowo-miodowo-tymiankowej glazurze. Pierwszy raz... ale w książce kucharskiej tak ładnie się prezentował, że trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziorek, masz gdzieś przepis? brzmi b. dobrze

      Usuń
  3. strasznie lubiany w moim domu! a jaki dobry jest cytrynowy z tymiankiem, mmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. zioła to moje ulubione przyprawy, wszsytko się wybroni :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)