Kasza jęczmienna z warzywami



Przygotowując tę kaszę inspirowałam się kuchnią indyjską i znalezionym ostatnio przepisem na aromatyzowany ryż basmati. Postanowiłam nieco wzbogacić smak kaszy, która chłonie przyprawy i aromaty - można przemienić ją z nijakiej w bardzo smaczne, pełne warzyw danie. Idealne z surówką i piersią z kurczaka, np. z tego przepisu. Kaszą można też wypełnić długie, słodkie papryki, a następnie zapiec przed podaniem w piekarniku.

Kasza jęczmienna z warzywami

Składniki: 2-3 porcje [jako dodatek do mięsa]

  • 1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej grubej lub pęczaku
  • 4 goździki
  • 4 strąki kardamonu
  • sól
przygotowanie warzyw:

  • 1-2 łyżki masła i tyle samo oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia papryka zielona słodka (może być też mała zwykła papryka zielona)
  • 120g pieczarek
  • 2 małe chili (mogą być też suszone a także chili w płatkach)
  • 2-2,5 szklanki rukoli albo świeżego szpinaku
  • co najmniej 5 łyżek siekanych ziół - użyłam natki pietruszki

Wykonanie:

Kaszę wsypać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na kasza będzie półmiękka.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wsypać pokrojoną cebulę i czosnek i na małym ogniu, zeszklić. Zajmie to około 5 minut.

Pieczarki pokroić w kostkę. Chili (z pestkami lub bez-wedle wyboru) drobno posiekać.
Posiekać także paprykę i rukolę/szpinak.

Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki. Zwiększyć nieco ogień. Mieszać od czas do czasu. Do ok. dwóch minutach dodać paprykę i chili. Po chwili także rukolę. Wymieszać i smażyć do momentu aż papryka nieco zmięknie a sałata zwiędnie.

Połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i dokładnie wymieszać.







1 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł. Cieszę się, że kasze znowu powracają na salony ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)