Pieczony schab aromatyzowany kminkiem z gruszkami, z puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą


To kolejny przepis z warsztatów świątecznym Makro, prowadzonych przez Kurta Schellera. Bardzo smaczne puree ziemniaczane, bardzo interesujące gruszki (polecam!), a mięso upieczone metodą, której jestem wielką zwolenniczką - w niskiej temperaturze. Szynkę piecze się nieczęsto, ale puree z ziemniaków i gotowane gruszki można powtarzać znacznie częściej, tym bardziej, że warto! Może i ja zdążę je przygotować na Boże Narodzenie.

Pieczony schab aromatyzowany kminkiem na sosie gruszkowym z puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą

Pieczony schab

Składniki dla 10-12 osób

  • 3 kg schabu bez kości
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka nasion selera (na warsztatach pomijaliśmy)
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 gałązki szałwii, listki posiekane
  • 2 gałązki oregano (na warsztatach dawaliśmy tymianek), listki posiekane
  • olej rzepakowy
  • 75 g dżemu morelowego
  • opcjonalnie: kilkanaście utłuczonych goździków (to b. trafiony dodatek zaproponowany przez Zuzę)

Wykonanie:

Schab oczyścić i obsmażyć na oleju i przełożyć do formy do pieczenia. Mięso doprawić ziołami i przyprawami (moim zdaniem zioła świeże można częściowo zastąpić suszonymi) i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopnie. Podawać schab pokrojony w plastry z dżemem morelowym (u nas ten dżem był też lekko zapieczony, więc myślę, że Kurt posmarował nim mięso pod koniec pieczenia).

Uwaga: czas pieczenia pochodzi od autora przepisu - Kurta schellera. Podczas warsztatów piekliśmy schab w temperaturze (o ile dobrze słyszałam) 120-130 stopni C - do czasu aż w środku schab osiągnie temperaturę 58-59 stopni (wówczas nigdy nie będzie suchy), wtedy należy wydłużyć czas pieczenia.

Sos gruszkowy:

Składniki:

  • 4 gruszki
  • odrobina soli, odrobina cukru
  • laska cynamonu

Wykonanie:

Gruszki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Zagotować je w garnku z odrobiną wody, soli i cynamonem, a następnie dusić przez kilka minut na wolnym ogniu (aż gruszki będą miękkie). Wystudzić, usunąć cynamon i podawać w całości, na zimno, do mięsa. Gruszki można też zmiksować wraz z wodą, w której się gotowały (albo częścią wody - w zależności od jej ilości) - na jednolitą masę.

Puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą

Składniki dla 10-12 osób

  • 2 kg ziemniaków
  • 100 g cebuli +1,5 łyżki oleju do jej zeszklenia
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 22%
  • 5 g nasion gorczycy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić. W międzyczasie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę, miękkie masło, śmietanę i gorczycę dodać do świeżo ugotowanych ziemniaków i zmiksować na jednolitą, puszystą masę.

puree można też ułożyć w dekoracyjne łódeczki

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

3 komentarze :

  1. Witam,
    zainteresował mnie ten przepis. Proszę tylko o informację, czy gorczycę dodajemy do gotowania ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za spostrzegawczość. Już dopisałam. Gorczycę na warsztatach dawałyśmy w tym czasie co masło i śmietanę, czyli po ugotowaniu ziemniaków.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)