Suflet grzybowy


Przepis na suflet przygotowywany w ramach warsztatów kulinarnych dla blogerek prowadzonych przez Kurta Schellera. Suflet był poprawny, od siebie dałabym zioła do środka - tymianek albo natkę pietruszki. Koniecznie trzeba dobrze doprawić! No i niestety - jak to suflet - łatwo opada. 

Suflet grzybowy

Składniki:
na 6 sufletów

  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki tartego parmezanu
  • 200 g świeżych grzybów, dowolnych (albo mrożonych i potem rozmrożonych)
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

moim zdaniem warto dodać świeże lub suszone zioła: tymianek/natkę pietruszki

Do smarowania formy:

  • 70 g masła
  • 30 g świeżo tartego parmezanu

Wykonanie:

Grzyby posiekać w maszynie lub drobno pokroić. Połowę masła ( 60g) rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu posiekane masło i wymieszać je z mąką na jednolitą masę (widelcem, a jeszcze lepiej trzepaczką), chwilę gotując. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko - stale mieszając. Całość ponowne postawić na ogniu i delikatnie podgrzewając mieszać doprowadzając do wrzenia, jednak nie dłużej jak około 4 minuty . Całość zdjąć z ognia, wymieszać z dwiema łyżeczkami parmezanu i grzybami. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Całość odstawić na kilka minut, a następnie do masy dodać trzy żółtka.

[z rad szefa kuchni Makro: temp. masy powinna mieć poniżej 70 st. C podczas dodawania żółtek, by nie zrobiła się jajecznica]

W osobnym naczyniu ubić białko z czterech jaj na sztywną masę.

Całość delikatnie połączyć. Przelać masę do uprzednio wysmarowanych i posypanych parmezanem foremek - napełniając je do 3/4 wysokości naczynia (suflet rośnie podczas pieczenia) i piec najpierw przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni a następnie 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopnie. Od razu podawać.


suflet przed pieczeniem


1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)