środa, 19 grudnia 2012

Suflet grzybowy


Przepis na suflet przygotowywany w ramach warsztatów kulinarnych dla blogerek prowadzonych przez Kurta Schellera. Suflet był poprawny, od siebie dałabym zioła do środka - tymianek albo natkę pietruszki. Koniecznie trzeba dobrze doprawić! No i niestety - jak to suflet - łatwo opada. 

Suflet grzybowy

Składniki:
na 6 sufletów

  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki tartego parmezanu
  • 200 g świeżych grzybów, dowolnych (albo mrożonych i potem rozmrożonych)
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

moim zdaniem warto dodać świeże lub suszone zioła: tymianek/natkę pietruszki

Do smarowania formy:

  • 70 g masła
  • 30 g świeżo tartego parmezanu

Wykonanie:

Grzyby posiekać w maszynie lub drobno pokroić. Połowę masła ( 60g) rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu posiekane masło i wymieszać je z mąką na jednolitą masę (widelcem, a jeszcze lepiej trzepaczką), chwilę gotując. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko - stale mieszając. Całość ponowne postawić na ogniu i delikatnie podgrzewając mieszać doprowadzając do wrzenia, jednak nie dłużej jak około 4 minuty . Całość zdjąć z ognia, wymieszać z dwiema łyżeczkami parmezanu i grzybami. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Całość odstawić na kilka minut, a następnie do masy dodać trzy żółtka.

[z rad szefa kuchni Makro: temp. masy powinna mieć poniżej 70 st. C podczas dodawania żółtek, by nie zrobiła się jajecznica]

W osobnym naczyniu ubić białko z czterech jaj na sztywną masę.

Całość delikatnie połączyć. Przelać masę do uprzednio wysmarowanych i posypanych parmezanem foremek - napełniając je do 3/4 wysokości naczynia (suflet rośnie podczas pieczenia) i piec najpierw przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni a następnie 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopnie. Od razu podawać.


suflet przed pieczeniem

1 komentarz: