Tradycyjne uszka do barszczu czerwonego - krok po kroku




Tradycyjne uszka do barszczu wigilijnego według przepisu mojej mamy. Obowiązkowo na Wigilię i potem podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie bez nich barszczu. To jeden z tych przepisów rodzinnych, których ani zmieniać, ani ulepszać nie trzeba.

Uszka do barszczu czerwonego - przepis tradycyjny, krok po kroku

Przepis na ciasto do uszek

Składniki:

  • 1 kg mąki poznańskiej, typ 500
  • 1 żółtko
  • sól
  • wrzątek

Farsz do uszek z grzybami

Składniki:

  • 400 g mrożonych podgrzybków
  • 2 średnie cebule
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Rozmrożone grzyby drobno pokroić - odlać sok, który puściły podczas rozmrażania (można go wykorzystać np. do barszczu czerwonego albo bigosu).

Cebule zemleć, przesmażyć na maśle na patelni przez ok. 5 minut. Dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Można zamrozić.

Farsz do uszek z mięsem i do pierogów 

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny z kością
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula + 1 cebula
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane 
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotować rosół na włoszczyźnie z przewagą marchewki (bez selera) z dodaniem przypalonej na ogniu całej cebuli (nieobranej) oraz na wołowinie z kością. Dodać liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego.

Gotować na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka. Rosół wykorzystać jako wywar do niepostnego barszczu czerwonego albo innej zupy.

Wołowinę wyjąć z rosołu i po ostudzeniu zemleć w maszynce do mięsa (sitko w maszynce musi mieć większe oczka). Kapustę kiszoną ugotować w wodzie do miękkości (nie solić wody).

Kapustę odcedzić i po ostudzeniu drobno pokroić. Kapusta sprawi, że farsz będzie wilgotny. Dodać do mielonej wołowiny. Cebulę zemleć i przesmażyć na maśle, aż się zeszkli , a następnie dodać do wołowiny z kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać ręką.

Ciasto na uszka lub pierogi - jak zrobić: 

Na stolnicę wysypać 1 kg mąki, posolić mąkę (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki). Zrobić dołek na środku kopczyka i wlać żółtko, wymieszać nożem lub widelcem - z mąką.

Dolewać na górę kopczyka mąki, stopniowo, wąskim strumieniem, gorącą wodę z czajnika. Cały czas mieszać widelcem . Wlać ok. 3/4 szklanki wody, po dokładnym wymieszaniu widelcem poczekać, aż ciasto ostygnie (oki. 5 minut) i wyrabiać rękoma ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i sprężyste.

Ciasto pokroić na 4-5 kawałków. Każdy kawałek (etapami) rozwałkowywać na dość cienki placek. Ciasto kroić na pasy, a następnie na kwadraty o boku ok. 6 cm (w przypadku uszek) lub wykrawać krążki o śr. ok. 8 cm (w przypadku robienia pierogów).

Na każdy kwadrat lub krążek nakładać farsz (na środek). Połączyć dwa przeciwległe rogi kwadratu i zlepić brzegi tak, aby powstał trójkąt. Następnie skleić ze sobą 2 przeciwległe rogi trójkąta - te przy podstawie  (lepić tak, aby powstał mały otwór uszka). W przypadku pierogów dokładnie zlepić brzegi ciasta. Jeśli użyliśmy zbyt dużo mąki przy rozwałkowywaniu i nie chcą się zlepiać, można posmarować brzegi wodą - to nam pomoże.

Uszka lub pierogi wrzucać na gotującą, posoloną wodę (na 3 litry wody pół czubatej łyżki soli). Mieszać po dnie garnka, aby się uszka nie przylepiły. Jak uszka lub pierogi wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową,

Można polać pierogi z mięsem przesmażonymi kosteczkami wędzonego boczku i drobno pokrojonej cebuli, zeszklonej na maśle.

Uszka i pierogi przygotowane wcześniej można zamrozić na aluminiowych tackach (pierogi i uszka nie mogą się stykać ze sobą podczas zamrażania). Po 2 godzinach można przełożyć zamrożone już pierogi i uszka do plastikowych woreczków i włożyć z powrotem do zamrażalnika.

(pierogi i uszka zamrożone w woreczkach zajmują mało miejsca w porównaniu z tackami)

Dokumentacja fotograficzna - jak zrobić uszka krok po kroku:


















przygotowanie do mrożenia - na tackach aluminiowych




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

5 komentarze :

  1. Bardzo lubię uszka z grzybkami. Swoje mam już zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nino! Przesmaczna fotorelacja:)
    Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy sama nie robiłam, ale jeść uwielbiam <3 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez polecam Ninowy przepis.Myslalam, ze ciach bedzie twarde, ale poczekalam I dalo rade.to byl moj debiut, wiec czapka z łba. Wesolych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekażę mamie :) Wesołych Świąt!

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)