Warsztaty kulinarne w Makro - gotowanie z Kurtem Schellerem

W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Makro Cash & Carry, a prowadzonych przez Kurta Schellera.

Było jak zwykle profesjonalnie i owocnie, a przy okazji można było spotkać blogerki i blogerów kulinarnych.

Pod okiem Kurta Schellera przygotowywaliśmy jego propozycje świąteczne. Nie są to z pewnością klasyczne propozycje wigilijne czy bożonarodzeniowe, ale z pewnością warte uwagi i powtórzenia w domu, przy najbliższej okazji. Najbardziej smakowało mi risotto szafranowe z pstrągiem. Z pewnością będę robić też puree ziemniaczane z dodatkiem cebuli, gorczycy i kminku oraz gotowane gruszki - jako niezwykle udany dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Przygotowywaliśmy też wolno pieczony schab oraz deser z wina i soku pomarańczowego z dodatkiem kremu jajecznego. Plus suflet grzybowy - który sam w sobie był poprawny, ale ja nie jestem wielką fanką sufletów - tak po prostu. To wszystko (wraz z jedzeniem) zajęło nam - o ile dobrze spojrzałam na zegarek - raptem jakieś 4 godziny. Gotowaliśmy w dużym tempie, na szczęście Kurt Scheller i szefowie kuchni Makro zaglądali do naszych garnków i na bieżąco kontrolowali błędy.

Z najważniejszych wskazówek wyniesionych z warsztatów zapamiętałam, że:

- do risotto podawanego z rybą nie dodajemy parmezanu
- rybę podajemy na talerz stroną wewnętrzną do góry (a nie tą od strony skóry)
- gruszki są świetnym dodatkiem do mięs
- bardzo łatwo jest zrobić w domu pyszny budyń (krem jajeczny)
- przy robieniu sufletu, temp. masy sufletowej podczas dodawania doń żółtek powinna wynosić nie więcej niż 70 st. C, by nie zrobiła się jajecznica
- risotto można przygotowywać na raty
- w risotto najpierw dodajemy wino, do odparowania, dopiero potem bulion - ja zawsze dodawałam wrzący bulion, tutaj dawaliśmy w temp. pokojowej

Dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Hani z bloga Kulinarna pasja Hani - Kasi za wspólne gotowanie i za zdjęcia.

Kurt Scheller tłumaczy nam różnicę pomiędzy cassią a cynamonem
zdj. Makro

deser z wina i soku pomarańczowego z kremem budyniowym - jajecznym
zdj. Hania-Kasia

dekoracja deseru przy użyciu rękawa cukierniczego
zdj. Makro

suflety grzybowe przed włożeniem do piekarnika
zdj. Makro

risotto szafranowe z pstrągiem, polane kremem balsamicznym

schab pieczony aromatyzowany kminkiem, z konfiturą morelową, puree ziemniaczanym i gotowanymi gruszkami

schab przed pieczeniem
zdj. Makro

uczestnicy warsztatów - blogerzy i blogerki oraz organizatorzy
zdj. Makro

a to moje pamiątkowe zdjęcie z osobą, która uświadomiła mi, że moja technika krojenia cebuli jest do poprawy :)
zdj. Hania-Kasia
Więcej zdjęć znajdziesz na stronie bloga na fb: tutaj.

3 komentarze :

  1. Nino, dziękuję za miłe, wspólne gotowanie - miło było.

    U mnie puree ziemniaczane z gorczycą i kminkiem będzie dziś dodatkiem do obiadu - bardzo przypadło mi do gustu.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. było wspaniale!
    miło, że miałyśmy okazję znowu się spotkać :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że dodałaś te kilka wskazówek które zapamiętałaś do relacji:) sama z chęcią bym skoczyła na takie warsztaciki i dowiedziała się czegoś ciekawego..

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)