środa, 19 grudnia 2012

Warsztaty kulinarne w Makro - gotowanie z Kurtem Schellerem

W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Makro Cash & Carry, a prowadzonych przez Kurta Schellera.

Było jak zwykle profesjonalnie i owocnie, a przy okazji można było spotkać blogerki i blogerów kulinarnych.

Pod okiem Kurta Schellera przygotowywaliśmy jego propozycje świąteczne. Nie są to z pewnością klasyczne propozycje wigilijne czy bożonarodzeniowe, ale z pewnością warte uwagi i powtórzenia w domu, przy najbliższej okazji. Najbardziej smakowało mi risotto szafranowe z pstrągiem. Z pewnością będę robić też puree ziemniaczane z dodatkiem cebuli, gorczycy i kminku oraz gotowane gruszki - jako niezwykle udany dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Przygotowywaliśmy też wolno pieczony schab oraz deser z wina i soku pomarańczowego z dodatkiem kremu jajecznego. Plus suflet grzybowy - który sam w sobie był poprawny, ale ja nie jestem wielką fanką sufletów - tak po prostu. To wszystko (wraz z jedzeniem) zajęło nam - o ile dobrze spojrzałam na zegarek - raptem jakieś 4 godziny. Gotowaliśmy w dużym tempie, na szczęście Kurt Scheller i szefowie kuchni Makro zaglądali do naszych garnków i na bieżąco kontrolowali błędy.

Z najważniejszych wskazówek wyniesionych z warsztatów zapamiętałam, że:

- do risotto podawanego z rybą nie dodajemy parmezanu
- rybę podajemy na talerz stroną wewnętrzną do góry (a nie tą od strony skóry)
- gruszki są świetnym dodatkiem do mięs
- bardzo łatwo jest zrobić w domu pyszny budyń (krem jajeczny)
- przy robieniu sufletu, temp. masy sufletowej podczas dodawania doń żółtek powinna wynosić nie więcej niż 70 st. C, by nie zrobiła się jajecznica
- risotto można przygotowywać na raty
- w risotto najpierw dodajemy wino, do odparowania, dopiero potem bulion - ja zawsze dodawałam wrzący bulion, tutaj dawaliśmy w temp. pokojowej

Dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Hani z bloga Kulinarna pasja Hani - Kasi za wspólne gotowanie i za zdjęcia.

Kurt Scheller tłumaczy nam różnicę pomiędzy cassią a cynamonem
zdj. Makro

deser z wina i soku pomarańczowego z kremem budyniowym - jajecznym
zdj. Hania-Kasia

dekoracja deseru przy użyciu rękawa cukierniczego
zdj. Makro

suflety grzybowe przed włożeniem do piekarnika
zdj. Makro

risotto szafranowe z pstrągiem, polane kremem balsamicznym

schab pieczony aromatyzowany kminkiem, z konfiturą morelową, puree ziemniaczanym i gotowanymi gruszkami

schab przed pieczeniem
zdj. Makro

uczestnicy warsztatów - blogerzy i blogerki oraz organizatorzy
zdj. Makro

a to moje pamiątkowe zdjęcie z osobą, która uświadomiła mi, że moja technika krojenia cebuli jest do poprawy :)
zdj. Hania-Kasia
Więcej zdjęć znajdziesz na stronie bloga na fb: tutaj.

3 komentarze:

  1. Nino, dziękuję za miłe, wspólne gotowanie - miło było.

    U mnie puree ziemniaczane z gorczycą i kminkiem będzie dziś dodatkiem do obiadu - bardzo przypadło mi do gustu.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. było wspaniale!
    miło, że miałyśmy okazję znowu się spotkać :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że dodałaś te kilka wskazówek które zapamiętałaś do relacji:) sama z chęcią bym skoczyła na takie warsztaciki i dowiedziała się czegoś ciekawego..

    OdpowiedzUsuń