Sałatka z botwinką, bryndzą i kaszą gryczaną



Botwinka + bryndza + kasza gryczana = pyszna, sycąca i sezonowa ciepła sałatka na obiad. Idealna do pracy, do odgrzania w mikrofalówce. Na zimno ostatecznie też daje radę. Tak mi zasmakowała, że powtarzałam ją - w wersji z kaszą jaglaną.

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i polecana osobom odchudzającym się, gdyż jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, jak również błonnika, co sprawia, że posiada niski indeks i ładunek glikemiczny. Dzięki temu po ich spożyciu nie występują wahania glukozy we krwi, przez co dużej odczuwamy sytość i nie występuje potrzeba podjadania. Kasza gryczana charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, a także witamin B1 i PP. Stanowi dobre źródło wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi. (źródło)

Sałatka z botwinką, bryndzą i kaszą gryczaną niepaloną (białą)

Składniki:
(dwie damskie porcje obiadowe)

  • pół szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka (10 g) + 1 łyżka (25 g) masła
  • 1 pęczek botwinki
  • 60 sera bryndzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • opcjonalnie - zioła do posypania - np. natka pietruszki, rozmaryn
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Oto mój sposób: odmierzoną surową kaszę wsypać na teflonową patelnię lub do garnka z grubym dnem, do którego nic nie przywiera, ok. 1-2 minut podprażać na sporym ogniu, mieszać by się nie przypaliło. Zagotować wodę w czajniku. Uprażoną kaszę przesypać na durszlak, żeby ją przepłukać pod bieżącą wodą (kaszę po prostu warto umyć). Na patelnię lub go garnka wsypać z powrotem kaszę, dodać 1 łyżeczkę masła i wrzątek - wody powinno być objętościowo dokładnie dwa razy więcej niż kaszy (w tym przepisie - 1 szklanka) - to ważne! Lekko osolić. Patelnię lub garnek szczelnie przykryć pokrywką, najlepiej szklaną. Zostawić na małym ogniu i gotować około 15 minut, nie odkrywać pokrywki podczas gotowania. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Ja po 15 minutach gotowania wyłączam gaz i pozwalam kaszy "odpocząć" i "dojść" w cieple jeszcze przez jakieś 15 minut. Tak ugotowana kasza powinna być sypka, smaczna, orzechowa, w niczym nieprzypominająca bezsmakowej kaszy z torebki, gotowanej w dużej ilości wody. Odkąd odkryłam ten sposób na kaszę, znacznie częściej ją jem, bo jest smaczna. Używam zazwyczaj kaszy niepalonej (białej) - jest łagodniejsza dla żołądka. Taka kasza jest do dostania na wagę (w Warszawie np. w Hali Mirowskiej) czy w sklepach "eko", bo jest łagodniejsza dla żołądka.

Przepis właściwy:

Ziarna słonecznika wysypać na suchą patelnię i podprażyć je. Zajmie to kilka minut, mieszać raz na jakiś czas.

Botwinkę - łodygi i liście dokładnie przepłukać z piasku, posiekać. Małe buraczki też można wykorzystać - obrać i posiekać. Ja używałam do tego dania tylko łodyg i liści.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać wyciśnięty przez praskę obrany czosnek, krótko (ok. 30 sekund) podsmażyć (żeby nie stał się gorzki), dodać posiekane łodygi botwinki. Podsmażyć około minuty-dwóch. Dodać liście, przemieszać, przykryć pokrywką i dusić kilka minut - ok. 5-7, aż całość zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać bryndzę, pomieszać by się roztopiła i dotarła do każdego liścia i łodygi. Popieprzyć. Dodać uprażoną na sypko kaszę gryczaną. Dokładnie wymieszać. Od razu podawać lub zapakować i odgrzać w pracy. Każdą porcję posypać słonecznikiem i opcjonalnie siekanymi ziołami.

Przybliżona kaloryczność całości: 940 kcal




1 komentarze :

  1. właśnie zajadam... PYCHA!!!! dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)