Zapiekanka z cukinii





Lekka i zdrowa, a przy tym niedroga zapiekanka z cukinią. Wdzięczny obiekt do modyfikacji, bo można pominąć kiełbasę, dać podsmażony boczek, wymienić zioła. Do jedzenia na obiad wraz z ziemniakami i sałatką albo na kolację. Na gorąco najlepsza, chociaż wtedy nie daje się łatwo pokroić, jak to zapiekanka warzywna, Po ostygnięciu można odsmażać na patelni lub w piekarniku. Z przepisu Grzegorza, ze strony mniammniam.pl Piekłam w formie do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy górnej 27,5 cm.

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

  • 4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
  • 3 średnie ziemniaki , najlepiej "sałatkowe" (czyli nierozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 nieduży por - tylko biała część - około 10-15cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

na wierzch:

  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
[w sumie do zapiekanki użyłam ok. 15-18 dag sera żółtego]


dodatkowo: papier do pieczenia do wyłożenia formy

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, nie obierać i ugotować na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).

Pora pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można to zrobić przy użyciu specjalnej wkładki do malaksera, ale i ścieranie na tarce zajmuje dosłownie kilka minut). Przełożyć do miski, wsypać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do oddzielenie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).

bNa patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę, pora i czosnek. Lekko posolić, smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty. Wyjąć cebulę do miseczki, podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Ugotowane ziemniaki wystudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cukinię dokładnie odcisnąć, sok wylać. Dodać do niej ziemniaki, kiełbasę, ser, natkę i bazylię. Doprawić solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dodać jajka i bułkę tartą, Dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównać i mocno uklepać. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrobić na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, w kratkę włożyć ser. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć. [przyznam, że ja od razu dałam ser na wierzch, bo miałam wówczas mniej pracy i nie spalił się]

Podawać z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.

Dodatkowe informacje

Jeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem.




Bądź towarzyski, podziel się!


1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)