czwartek, 2 października 2014

Sałatka z jarmużem i dynią






Pewnie nigdy normalnie nie zjadłabym surowego jarmużu, chyba że zielonym koktajlu, gdyby nie apetyczne zdjęcie w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, z której przepisy zawsze mi wychodzą: Fresh from the Garden: Food to Share with Family and Friends autorstwa Sarah Raven. Surowy, drobno posiekany jarmuż wspaniale kontrastuje teksturą z dynią i pestkami dyni. Do sałatki użyłam fantastycznej dyni francuskiej smakującej trochę jak melon. Do sałatki sprawdzą się grzanki z odrobiną czosnku, albo kawałek grillowanego mięsa. Jarmuż można znaleźć w niektórych dyskontach, jest w lodówce tuż obok szpinaku i rukoli, a także na wybranych targowiskach, w Warszawie oczywiście na targowisku pod Halą Mirowską, na stoisku pana Darka.

Jeśli nie uda Ci się zdobyć jarmużu, można w zastępstwie dać surową, drobno poszatkowaną brukselkę lub szpinak. Jarmuż jest wspaniałym warzywem, Jest bogatym źródłem witamin A i C, miedzi, manganu i potasu. Warto go włączyć do diety - nazywany jest królem zieleniny. Surowy jarmuż dla niektórych może być jednak ciężkostrawny.

Sałatka z jarmużem i dynią

Składniki [na 1 porcję jako samodzielne danie albo 2 jako dodatek do obiadu]:

  • 40 -50 g surowych liści jarmużu
  • 50 g surowej dyni bez pestek i skóry, smacznej odmiany np. francuskiej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • garść pestek dyni, uprażonych na nienatłuszczonej patelni, dla uzyskania chrupkości
  • 1-2 łyżki drobno startego ostrego twardego sera żółtego np. Bursztyna, Szenekera, Dziugasa, parmezanu czy gruyera
  • sól, pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:

Kawałek dyni obrać ze skórki, usunąć pestki i przy użyciu mandoliny albo obieraczki do ziemniaków pociąć 50 g dyni na cienkie wstążki. Wstążki dyni umieścić w miseczce, polać sokiem z cytryny i osolić. Przemieszać i zostawić na marynowania na kilka minut.

W czasie marynowania się dyni, przygotować jarmuż. Usunąć grube łodygi, a liście pokroić na cienkie paseczki. Umieścić je na talerzu. Rozłożyć dynię bez soku, posypać pestkami dyni i drobno startym serem. Doprawić solą, pieprzem. Skropić oliwą. Wymieszać i podawać.





2 komentarze: