Zdrowe ciasto z owocami owsiano-gryczane




Znalazłam! Ciasto dla tych na diecie i dbających o linię. Szczerze powiedziawszy, to byłam zaskoczona, że ciasto bez cukru może być smaczne. To dzięki orzechowej nucie uzyskanej dzięki kaszy gryczanej i samych orzechów laskowych. Chciałam przygotować ciasto zdrowe, ale które mnie nie rozczaruje i będzie smakować jak prawdziwe ciasto, a nie jak jego słaba imitacja.

Na wierzch można dać dowolne owoce, ale ja gorąco polecam połączenie śliwek z jakimiś miękkimi owocami, które dadzą trochę soku i wilgoci, na przykład malinami, jeżynami czy borówkami. Wilgoć owoców bardzo korzystnie wpływa na smak ciasta. Przepis pochodzi ze strony lawendowydom.com.pl

Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi owocami

Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g razowej mąki gryczanej (ja zmiksowałam niepaloną kaszę gryczaną w młynku do kawy)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka kokosowego (albo sojowego czy krowiego)
  • 100 ml neutralnego w smaku oleju rzepakowego
  • 400 g owoców (u mnie 450 g śliwek węgierek (waga z pestkami) plus dwie garści (25 szt) jeżyn)
  • 3 - 4 łyżki cukru lub ksylitolu
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 st. C.

Płatki i orzechy zmiksować na proszek. Najlepiej w młynku do kawy.

Do miski wsypać suche składniki, czyli zmiksowane płatki, orzechy, mąkę gryczaną, cynamon, sodę i sól.

W miseczce energicznie wymieszać jajka, mleko i olej. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto. Będzie dość klejące i miękkie.

Na blasze rozłożyć nieprzywierający papier do pieczenia lub matę silikonową. Wyłożyć ciasto i uformować je dłońmi. Ja zrobiłam prostokąt, ale może też być klasyczny okrągły kształt. Brzegi nieco podwyższyć, by powstał rant.




Śliwki pokroić w cząstki ułożyć na cieście z pozostałymi owocami, posypać cukrem lub ksylitolem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Smacznego!




******
a może upieczesz rewelacyjną gryczano-owsianą szarlotkę?

Przepis TUTAJ

Bądź towarzyski, podziel się!


1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)