Piersi kaczki pieczone







Pierś kaczki z tego przepisu jest niezwykle soczysta i miękka - to dzięki pieczeniu w bardzo niskiej temperaturze. 

Jeśli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście piersi kaczki, albo wychodziła Wam nie taka, jaka wyjść powinna, skorzystajcie z tego przepisu!

Od dawna stosuję metodę pieczenia w bardzo niskiej temperaturze. Wszystkie mięsa i ryby przygotowywane w ten sposób okazywały się przebojem. Udziec jagnięcy (pieczony w 120 st. C), łosoś (pieczony w 70 st. C) czy "szynka pieczona nocą"(pieczona w 70 st. C) są kulinarnymi perełkami mojego domu, regularnie powtarzanymi przy okazji ważnych uroczystości rodzinnych czy Świąt - Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Warto powtarzać zwłaszcza metodę pieczenia - marynatę można przecież modyfikować wedle własnego gustu. 
Skorzystałam z przepisu z blogu kwestiasmaku.

Piersi kaczki pieczone

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze piersi kaczki
  • 10 czerwonych winogron (opcjonalnie, jeśli będą potrzebne do skomponowania dania)

Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki żurawiny lub borówki ze słoiczka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki czerwonego porto lub wiśniówki
do podania: ziemniaki, oraz np. duszone warzywa, zasmażane buraki, puree z czerwonej kapusty

Wykonanie:

Piersi osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać nożem w "kratkę". Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, żurawinę, pieprz, porto. Wymieszać i zagotować, gotować na mniejszym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż marynata trochę zgęstnieje. Dokładnie ostudzić.

Piersi kaczki włożyć do woreczka na mrożonki, wlać marynatę i szczelnie zamknąć. Chwilę powygniatać rozprowadzając równomiernie marynatę po mięsie. Wstawić do lodówki na minimum noc lub najlepiej dobę. W międzyczasie można 2 - 3 razy mięso "przemieszać".

Piekarnik nagrzać do 90 stopni C. Piersi wyjąć z marynaty (marynatę zachować), oczyścić je najpierw przy pomocy łyżki, później dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym (aby nie pryskały podczas smażenia).

Dobrze rozgrzać patelnię i położyć piersi skórką do dołu, smażyć przez około 3 - 4 minuty aż skórka będzie zrumieniona i podtopiona (uwaga: jeśli chcemy podawać piersi ze skórką, wówczas musimy ją lepiej, dłużej wysmażyć). Następnie przełożyć mięso na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty.
Piersi zdjąć z patelni i położyć na niedużej blaszce do pieczenia skórką do góry. Do blaszki wlać 1/2 cm wody a mięso polać 2 łyżkami marynaty. Wstawić do piekarnika i piec przez 90-120 minut w zależności od preferencji co do stopnia wypieczenia (przy 90 minutach mięso będzie jeszcze różowe w środku). W połowie czasu przewrócić piersi na drugą stronę i dodać przekrojone na połówki winogrona. W czasie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, a jeśli cała woda z blaszki wyparuje, dolewać jej po około 2 - 3 łyżki.

Mięso wyjąć z piekarnika i odłożyć na deskę, przykryć folią aluminiową (by mięso nie wystygło) i odstawić na około 10-15 minut. Pokroić, wcześniej odcinając skórkę (jeśli dobrze ją wysmażyliśmy, możemy pozostawić). Ja przed podaniem polałam pokrojone mięso sosem z pieczenia.

Sprawdźmy czy stopień wysmażenia mięsa nam odpowiada, jeśli nie, pokrojoną na plasterki kaczkę możemy ułożyć w blaszce i piec jeszcze przez około 15 - 30 minut, aż mięso będzie lepiej wypieczone, mniej różowe, nadal będzie jednak soczyste, nie utraci miękkości podczas dłuższego pieczenia.

UWAGI:

- marynowałam w wiśniówce
- używałam borówek zamiast żurawin
- pominęłam winogrona
- zimną, niezjedzoną pierś kaczki wykorzystałam na kanapkę, jako wędlinę
- smażyłam pierś z kaczki po 2 minuty z każdej strony, na dość sporym ogniu; cukier skarmelizował się i zaczynał przypiekać, trzeba więc uważać, by nie przypalić piersi
- piekłam 90 minut, pierś kaczki była idealna!
- nie zużyłam całej marynaty do pieczeni, a woda nie wyparowała, ale nie szkodzi, sos i tak był bardzo dobry





Spodobało ci się? Polub mnie

4 komentarze :

  1. Przepyszne! Dzięki za przepis!

    ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakim celu, po wyjęciu piersi z lodówki, należy nagrzać piekarnik do 90 st. ????? Moim zdaniem należałoby również "odpalić" laptopa, no i nie zaszkodzi rozstawić deskę do prasowania.

      Usuń
    2. 5 minut później wkładamy piersi do piekarnika. Nie zaszkodzi włączyć piekarnik i ustawić temperaturę właśnie wtedy. Dzięki temu unikniemy przestoju w kuchni.

      Usuń
  2. Wilgotne, aromatyczne piersi kaczki. Mało pracy, całość świetna. Przepis poszedł w świat.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)