Deser ze śliwkami, z kremem i kruszonką




Jeśli szukacie niezbyt słodkiego, pysznego deseru ze śliwkami, oto jest. To słodkie co nieco nie spowoduje większych wyrzutów sumienia. Bardzo polecam! 

Kruszonkę i śliwki warto przygotować wcześniej, np. w dzień poprzedzający zrobienie deseru. 

Krem i kruszonka na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (09/2008), cytuję za blogiem Lepszysmak, gdzie znalazłam przepis. 

Deser ze śliwkami, z kremem i kruszonką

Składniki: (5-6 porcji)
1 kg słodkich śliwek (najlepiej mieszaniec lub Stanley)
1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na krem: (5-6 porcji)
250 g serka mascarpone
100 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu z agawy (ew. innej substancji słodzącej)*

Składniki na kruszonkę:

(Uwaga: z podanych proporcji wychodzi około 1 szklanka gotowej kruszonki. Można ją albo dość hojnie rozdzielić w deserze, aalbo pozostawić na później, bo do deseru warto wracać)

  • 25 g schłodzonego masła
  • 25 g cukru brzozowego (ksylitolu)*
  • 25 g płatków owsianych górskich
  • 15 g mąki pszennej (u mnie tortowa) (plus ewentualnie 1 łyżka, gdyby kruszonka wyszła bardzo lepiąca)
  • 10 g mielonych migdałów/orzechów

*ksylitol czyli cukier brzozowy i syrop z agawy to zdrowsze zamienniki cukru

Wykonanie:

Przygotować kruszonkę. Masło pokroić w kostkę i wymieszać, rozcierając palcami, z pozostałymi składnikami. Ma powstać coś w rodzaju „żwiru z kamyczkami”. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut (ale może być także na całą noc).

Przygotować owoce. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na kawałki.

(Uwaga: Deser można przygotować także z duszonymi jabłkami. W tym celu obrać 4-5 słodkich jabłek, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki/grubą kostkę. Dalej postępować tak samo jak ze śliwkami.)

Przełożyć śliwki do rondla, dodać cynamon oraz 3-4 łyżki wody. Dusić, często mieszając do czasu aż owoce zmiękną, ale nadal będą widoczne całe ich kawałki. Trwa to około 15 minut. Odstawić, aby ostygły.

Upiec kruszonkę. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i rozsypać na nim warstwę kruszonki. Wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni) i piec 10-15 minut, do czasu aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.**

**Uwaga: Gdyby kruszonka, w czasie pieczenia, zlepiła się w większe kawałki, pokruszyć ją po wystudzeniu.)
**Uwaga: Gotową kruszonkę trzymać w szczelnie przykrytym/zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

Przygotować krem. Serek mascarpone połączyć z jogurtem oraz syropem z agawy i ubić na puszysty krem.

Deser podawać w szklanych pucharkach, kieliszkach lub szklaneczkach. Na dno nałożyć owoce, potem warstwę kremu, a całość posypać kruszonką.***

** Uwaga: Jeśli chcemy przygotować deser z wyprzedzeniem, można do pucharków nałożyć owoce oraz krem i tak wstawić do lodówki. Kruszonką posypać tuż przed podaniem. W ten sposób nie utraci ona swojej chrupkości



***

Może spróbujesz innego deseru ze śliwkami? Puree śliwkowego z serkiem waniliowym i jogurtem


Inne propozycje końca lata:

Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami


Czekośliwka


Powidła śliwkowe klasyczne, ze śliwek węgierek, bez dodatku cukru



2 komentarze :

  1. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem. Czegoś takiego szukałam! Wszyscy jedli, aż im się uszy trzęsły. Byliśmy łasuchami, więc wszystko zjedliśmy we trójkę. Trochę posypki zostało na dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)