Pierniczki bezglutenowe



Pierniki bez białej mąki, miękkie i bardzo smaczne! Nie tylko dla tych, którzy mają alergię pokarmową czy celiakię, ale także dla tych, którzy szukają czegoś innego i lubią eksperymentować z różnymi mąkami. Surowe ciasto piernikowe jest twardsze niż takie na tradycyjne pierniczki, przez co nieco trudniej się je rozwałkowuje.

Robienie pierniczków to zajęcie dość żmudne i pracochłonne. Najlepiej, do czego Was gorąco namawiam, robić je w kilka osób. Kobiece spotkanie pierniczkowe to wspaniała okazja do integracji, rozmów, żartów, a przy okazji pożytecznego spędzania czasu. Można wypróbować kilka przepisów, zobaczyć co nam najbardziej odpowiada, co byśmy chcieli zrobić na Boże Narodzenie. Skorzystałam z tego przepisu, z tym że zmieniłam, z braku mielonych migdałów, mielone orzechy laskowe, zrobiłam też cieńsze pierniczki. Pierniczki są miękkie po upieczeniu.

Przepis na pierniczki bezglutenowe

Składniki: (ok. 30 -35 pierników)
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 160 g mieszanki mąk bezglutenowych (50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 30 g mąki ziemniaczanej + 30 g mąki kokosowej, przy czym mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi w młynku do kawy wiórkami kokosowymi lub użyć po trochu innych mąk)
  • 1 łyżka dobrej jakościowo przyprawy do piernika*
  • 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru lub cukru waniliowego
  • 100 g miodu
  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • białko jaja do posmarowania
*dobrej jakościowo czyli takiej, w składzie której są same przyprawy, bez tanich wypełniaczy w postaci mąki, cukru czy kakao; możesz też pokusić się o zrobienie własnej przyprawy piernikowej, np. z tego przepisu

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę migdałową lub tarte orzechy laskowe, dodać wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną i cukier. Dokładnie wymieszać.

Miód roztopić w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, przestudzić.

Żółtka utrzeć (ok. 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach) lub trzepaczką. Mają zmienić kolor na jaśniejszy i być wyraźnie gęstsze.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, dodać jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszać masę łyżką.

Wyłożyć ją na stolnicę lub blat podsypany mąką (np. kokosową) i rozwałkować na ok. 5 mm* (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki).



Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec trochę krócej. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w pojemniku lub puszce.



* pierniczki wałkowałam z pomocnikami, nasze były nieco cieńsze

***

Jeśli szukasz przepisu na pierniczki klasyczne, koniecznie zajrzyj TUTAJ, są najlepsze!




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)