Domowa przyprawa do piernika



Domowa przyprawa do piernika. Jak ona pachnie! W całym domu już podczas pieczenia skórek i imbiru czuć zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Dziś przepis na luksusową przyprawę korzenną, do piernika, pierniczków, ciasta dyniowego, do kawy - czego tylko chcecie. Może to być też wspaniały podarunek świąteczny. To dość kosztowna przyprawa, dlatego polecam sklepy internetowe, a także lepiej zaopatrzone targowiska, które oferują znacznie niższe ceny lasek wanilii, anyżu, cynamonu i innych przypraw(często na wagę). Właśnie dzięki użyciu tak wspaniałych, wysokiej jakości przypraw, pierniki czy pierniczki będą smakować pysznie! Zobaczcie jak ciemna jest ta przyprawa, a nie zawiera kakao! 100% aromatu. Bez zbędnych dodatków, takich jak mąka, cukier czy właśnie kakao (sprawdźcie sobie skład gotowych mieszanek).

Przyprawę robiłam w gronie kilku koleżanek, w ramach przygotowań przedświątecznych, wszystkie zgodnie stwierdziłyśmy, że ta przyprawa jest niesamowita.

Pzepis pochodzi z blogu Around the kitchen table. Niech Wam zapachnie Świętami!

Domowa, luksusowa przyprawa do piernika

Składniki: (na 100 g przyprawy)
  • duży kawałek korzenia imbiru (około 50 g)
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z trzech dużych cytryn
  • 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50 g)
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (z braku, pominęłam)
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu białego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu różowego (z braku, pominęłam)
  • pół łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 duże i mięsiste laski wanilii (lub 4 małe)
Wykonanie:

Pomarańcze i cytryny porządnie umyć, na pół minuty utopić we wrzątku, ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temp. 160 st. C.

Skórki z cytrusów obrać zesterem (lub bardzo cienko zetrzeć na tarce, bez ścierania białych, gorzkich części).

Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.

W nagrzanym piekarniku przez 30 minut suszyć skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru (na dwóch oddzielnych blachach, jedna pod drugą). W połowie pieczenia można otworzyć piekarnik, żeby nieco wody odparowało i przemieszać skórki cytrusów.

Z łupinek kardamonu wyłuskać ziarenka.

Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) uprażyć na suchej patelni (cynamon i anyż nieco dłużej niż pozostałe składniki, dlatego można od nich zacząć, a resztę dołożyć nieco później).

Wystudzić.

Ostudzone zemleć partiami razem z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów - najlepiej w młynku do kawy (wersja dla wygodnych jak ja) lub utrzeć w moździerzu na proszek.

Przechowywać w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych.




Bądź towarzyski, podziel się :)

1 komentarze :

  1. To jest to ! Domowa przyprawa do piernika nie ma sobie równych. Można dodać co się lubi i jest taka aromatyczna :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)