Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem



Przepis na ten pasztet jest bardzo prosty. Nie zawiera żadnych trudno dostępnych składników. Jest zwarty i kremowy, powiedziałabym - aksamitny - dzięki czemu łatwo rozprowadza się na kromce. Można go podawać solo albo np. z konfiturą z cebuli (tu przepis), prażonymi ziarnami słonecznika czy łyżką borówki/żurawiny do mięs. Polecam! Pochodzi z książki "Warzywo" uczestniczki MasterChefa Dominiki Wójciak, która prezentuje garść naprawdę inspirujących przepisów na warzywa.

Gotowanie fasoli z torebką herbaty koperkowej to trik mający ułatwienie trawienia. Dodatkowo, dodaje też pasztetowi ciekawy smak.

Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem

Składniki: (na małą keksówkę o dł. 16 cm)

  • 2 szklanki świeżej fasoli lub 1 szklanka suchej fasoli, namoczonej przez noc
  • 1 torebka herbaty z kopru włoskiego lub 1 łyżka nasion zawiniętych w gazę związaną nitką
  • 1 duże kwaskowate jabłko np. szara reneta
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 gałązki świeżego cząbru (można zastąpić rozmarynem lub tymiankiem)
  • 1 główka czosnku
  • 1 spora cebula
  • pół szklanki ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • 2 duże jajka*
  • bułka tarta lub mąka do posypania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

*jajka można zastąpić 2 łyżkami łusek babki płesznik (psyllium) lub 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, zmieszanymi z 4 łyżkami wody

Wykonanie:

Suchą fasolę namoczyć w dużej ilości wody, najlepiej na noc.

Fasolę ugotować z dodatkiem torebki herbaty z kopru, do miękkości. Czas gotowania zależy m.in. od wielkości fasoli oraz tego, jak bardzo jest sucha. Około godziny, świeżą 30-40 minut. Pod koniec gotowania osolić. Odcedzić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C grzanie góra- dół (160 st. C termoobieg).

Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić 1 łyżką oleju, oprószyć liśćmi z 1 gałązki cząbru i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główkę czosnku przekroić na pół, posmarować olejem i ułożyć obok jabłek. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, tak by jabłko i czosnek zmiękły i lekko się zrumieniły. Po upieczeniu nie wyłączać piekarnika.

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę, oprószoną solą cebulę i pozostałe liście cząbru. Smażyć na naprawdę wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cebula nabierze karmelowego koloru i stanie się słodka.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni albo wysypane na blasze, w piekarniku, aż do uzyskania lekko karmelowego koloru. Jeszcze ciepłe zmiksować na pastę wraz z 1 łyżką oleju. Dodać upieczone jabłko i wyciśnięty z łupinek czosnek, ugotowaną ciepłą fasolę i jajka. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

Keksówkę o długości 16 cm posmarować pozostałym olejem (pędzelkiem lub przy użyciu ręcznika papierowego). Obsypać bułką tartą lub mąką. Można też wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
Do formy przelać masę i lekko uderzyć foremkę o blat, by pozbyć się z masy pęcherzyków powietrza. Wstawić formę do piekarnika na 40-45 minut, aż pasztet będzie zwarty i przypieczony na złotobrązowy kolor. Od razu wyjąć, by pasztet nie był zbyt suchy. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce



1 komentarze :

  1. Wygląda apetycznie :) Uwielbiam takie warzywne pasztety :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)