sobota, 30 stycznia 2016

Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem



Przepis na ten pasztet jest bardzo prosty. Nie zawiera żadnych trudno dostępnych składników. Jest zwarty i kremowy, powiedziałabym - aksamitny - dzięki czemu łatwo rozprowadza się na kromce. Można go podawać solo albo np. z konfiturą z cebuli (tu przepis), prażonymi ziarnami słonecznika czy łyżką borówki/żurawiny do mięs. Polecam! Pochodzi z książki "Warzywo" uczestniczki MasterChefa Dominiki Wójciak, która prezentuje garść naprawdę inspirujących przepisów na warzywa.

Gotowanie fasoli z torebką herbaty koperkowej to trik mający ułatwienie trawienia. Dodatkowo, dodaje też pasztetowi ciekawy smak.

Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem

Składniki: (na małą keksówkę o dł. 16 cm)

  • 2 szklanki świeżej fasoli lub 1 szklanka suchej fasoli, namoczonej przez noc
  • 1 torebka herbaty z kopru włoskiego lub 1 łyżka nasion zawiniętych w gazę związaną nitką
  • 1 duże kwaskowate jabłko np. szara reneta
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 gałązki świeżego cząbru (można zastąpić rozmarynem lub tymiankiem)
  • 1 główka czosnku
  • 1 spora cebula
  • pół szklanki ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • 2 duże jajka*
  • bułka tarta lub mąka do posypania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

*jajka można zastąpić 2 łyżkami łusek babki płesznik (psyllium) lub 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, zmieszanymi z 4 łyżkami wody

Wykonanie:

Suchą fasolę namoczyć w dużej ilości wody, najlepiej na noc.

Fasolę ugotować z dodatkiem torebki herbaty z kopru, do miękkości. Czas gotowania zależy m.in. od wielkości fasoli oraz tego, jak bardzo jest sucha. Około godziny, świeżą 30-40 minut. Pod koniec gotowania osolić. Odcedzić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C grzanie góra- dół (160 st. C termoobieg).

Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić 1 łyżką oleju, oprószyć liśćmi z 1 gałązki cząbru i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główkę czosnku przekroić na pół, posmarować olejem i ułożyć obok jabłek. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, tak by jabłko i czosnek zmiękły i lekko się zrumieniły. Po upieczeniu nie wyłączać piekarnika.

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę, oprószoną solą cebulę i pozostałe liście cząbru. Smażyć na naprawdę wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cebula nabierze karmelowego koloru i stanie się słodka.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni albo wysypane na blasze, w piekarniku, aż do uzyskania lekko karmelowego koloru. Jeszcze ciepłe zmiksować na pastę wraz z 1 łyżką oleju. Dodać upieczone jabłko i wyciśnięty z łupinek czosnek, ugotowaną ciepłą fasolę i jajka. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

Keksówkę o długości 16 cm posmarować pozostałym olejem (pędzelkiem lub przy użyciu ręcznika papierowego). Obsypać bułką tartą lub mąką. Można też wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
Do formy przelać masę i lekko uderzyć foremkę o blat, by pozbyć się z masy pęcherzyków powietrza. Wstawić formę do piekarnika na 40-45 minut, aż pasztet będzie zwarty i przypieczony na złotobrązowy kolor. Od razu wyjąć, by pasztet nie był zbyt suchy. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce


1 komentarz: