Indyjskie curry z kalafiora i nerkowców






To obowiązkowa pozycja obiadowa dla wszystkich miłośników kuchni indyjskiej. Orzechy nerkowca są zarówno w całości, jak i zmiksowane na gładką pastę, tworząc cudownie kremowy sos z pomidorów i mleczka kokosowego i sycąc. W tym pysznym sosie skąpane są warzywa, które chłoną smaki z sosu, jak gąbka. Bardzo polecam! Do powtórki na pewno! Przepis z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Nawet z drobnymi modyfikacjami, spowodowanymi ... roztargnieniem i brakiem zaopatrzenia, curry jest świetne!

Indyjskie curry z kalafiora i nerkowców

Składniki (4 porcje):


  • 1 duży kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru (4 cm)
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziaren musztardowca (czarnej gorczycy)
  • 10 liści curry (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 150 g nerkowców
  • 1 pęczek zielonych szparagów lub 1 szklanka zielonego groszku albo zielonej fasolki szparagowej (opcjonalnie)
  • do podania np. po 1 łyżce na porcję gęstego jogurtu greckiego
  • sól

moja wersja: dałam suszone czerwone papryczki, zamiast gorczycy czarnej dałam brązową, pominęłam garam masalę, dałam nieco więcej wody

Wykonanie:

Kalafior umyć, obrać z liści i podzielić na różyczki. Czosnek i imbir obrać ze skórki. Zmiksować wraz z wodą, chili i łodygami kolendry, na pastę.

Na oleju roślinnym uprażyć ziarna musztardowca. Kiedy zaczną podskakiwać, dodać liście curry i przygotowaną pastę. Smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wrzucić przyprawy (kurkumę i garam masalę) i smażyć przez kolejną minutę. Dodać różyczki kalafiora i pomidory oraz mleko kokosowe. Doprawić solą i gotować pod przykryciem około 30 minut na niezbyt dużym ogniu, aż kalafior zmięknie, a sos lekko zgęstnieje.

W międzyczasie uprażyć orzechy nerkowca na suchej patelni - do lekkiego zrumienienia. Połowę zmiksować na masło (może być w tym samym pojemniku co miksowana była pasta), wraz z dwoma łyżkami sosu z gotowania curry. Dodać do curry. Resztę orzechów zostawić do podania.

Kiedy kalafior będzie prawie gotowy, dodać pokrojone zielone warzywa (mogą być mrożone; szparagi należy oczywiście wcześniej przygotować - oderwać zdrewniałe końce - mniej więcej na 1/3 długości od dołu) i gotować jeszcze 5 minut. Podawać od razu, lub następnego dnia, kiedy smaki się "przegryzą", na ciepło, z ryżem basmati lub podpłomykami, posypane liśćmi kolendry i orzechami nerkowca.




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)