poniedziałek, 18 lipca 2011

Kanapka z miodowo-karmelowym sosem i grillowaną papryką



Wyborny sos do niecodziennych kanapek. Na przykład do takich jak ta: z grillowaną papryką, serem żółtym, wędliną, sałatą dębową, czerwoną cebulką i ogórkiem kiszonym - w pełnoziarnistej bagietce. Przepis na sos pochodzi z blogu cudawianki.

Kanapka z miodowo-karmelowym sosem i grillowaną papryką 

Składniki:

Sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego/golden syrupu
  • 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • 2 łyżeczki maku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki pokrojonej drobno białej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Kanapka:

  • pełnoziarnisty paluch/bagietka z ziarnami lub ciabatta
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki oleju - do natłuszczenia patelnii
  • ogórek kiszony
  • kawałek czerwonej cebuli
  • kilka listków sałaty
  • ser żółty
  • wędlina


Wykonanie:

Włączyć piekarnik - z opcją grill - nastawić na jak największą temperaturę.

Przygotować sos: do rondelka wlać miód, syrop klonowy, ocet oraz włożyć drobno pokrojoną cebulę. podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą i cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz i mak, wymieszać. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia - sos w tym czasie zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty, przed samym polaniem można go chwilę podgrzać.

Patelnię grillową lekko natłuścić olejem w sprayu lub posmarować pędzelkiem. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić na grube paski (warto zgrillować całość, choć do kanapki wykorzystujemy tylko część). Grillować z dwóch stron przez około 10 minut aż papryka zmięknie i pokryje się ciemniejszymi paskami.

W międzyczasie bagietkę przekroić na pół, na jednej połowie ułożyć ser żółty. Zrumienić w piekarniku, ser całkowicie się roztopi, a bułka stanie się chrupiąca.

Połowę bagietki - tę bez sera - posmarować dokładnie przygotowanym sosem. Środek kanapki wypełnić: grillowaną papryką, sałatą, cebulą, ogórkiem kiszonym, wędliną.

UWAGA:

Sosu wystarczy na 3 bagietki o długości ok. 30 cm.


15 komentarzy:

  1. ale super kanapka! pewnie byłaby pysznym posiłkiem nie tylko na śniadanie, ale i na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wygląda po prostu super!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała kanapka. Chętnie bym zjadła takie perfekcyjne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! aż chciałoby się schrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. no takie śniadanie to ja mogę jeść:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. kanapka wyglada okazale i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już widzę minę mojego faceta gdybym podsunęła mu pod nos taką kanapę! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ale oszałamiający sandwich!
    o rany, świetny.
    i ten sos. podoba mi się ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. doskonale wiesz, jak narobić mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycająca! Wspaniała alternatywa dla często nudnych i standardowych kanapek!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa; sos naprawdę warto wypróbować - i grillowaną paprykę też

    czy ktoś z Was zaprawiał może taką grillowaną paprykę? myślę o czymś takim na zimę i wiosnę

    OdpowiedzUsuń