piątek, 4 marca 2016

Kurczak z sosem z pesto i makaronem gryczanym soba




Pełnowartościowy posiłek, a przy tym pyszny i sycący. Makaron soba wyrabiany jest z mąki pszennej i gryczanej. To częsty dodatek do zup oraz potraw kuchni japońskiej. Ostatnio dostępny w wielu supermarketach i popularnych dyskontach w bardzo dobrej cenie. Makaron wystarczy wrzucić do wrzątku na 3 minuty, przecedzić i gotowe. To taki szybki i smaczny obiad, że przygotowałam go w tym tygodniu aż dwa razy. Raz na bazie mleka roślinnego, raz zwykłego. To drugie zdecydowanie bardziej mi tu pasuje. Przepis warto wypróbować.

Kurczak z pomidorkami koktajlowymi w sosie z pesto i makaronem gryczanym soba

Składniki: [2 porcje, 1 porcja to ok. 600 kcal]

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów lub suszone pomidory z oleju (4 szt. - ok. 34 g)
  • 70 g świeżego szpinaku
  • 4 b. cienkie plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, serrano, ogonówki wędzonej*
  • 80 ml mleka 2% tłuszczu (0,3 szklanki), może być roślinne
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju, w którym były pomidory, albo innego
  • makaron gryczano-pszenny soba
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie: świeża lub suszona bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Nastawić wodę na makaron, osolić.

Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze i cieńsze filety. Rozbić je tłuczkiem na podobną grubość.

Sos z pesto: używając suszonych pomidorów, zmiksować je razem z mlekiem na jednolitą masę. Używając pesto, wymieszać je dokładnie w miseczce, razem z mlekiem.

Mięso doprawić pieprzem i solą, zawinąć w szynkę. Rozgrzać patelnię, włożyć olej i masło, roztopić. Na rozgrzanym tłuszczu ułożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor - ok, 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie (2 min.).

W trakcie smażenia mięsa, umyć i osuszyć szpinak, pozbyć się grubych liści. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Można dać szczyptę suszonej bazylii.

Po obsmażeniu mięsa dodać sos z pesto i pokrojone pomidorki. Dodać szpinak. Gotować przez 2-3 minuty, aż pomidorki zmiękną, a szpinak "zwiędnie". Sos nieco zgęstnieje.

Ugotować makaron. Odcedzić. Nałożyć na talerze, następnie mięso wraz z sosem. Opcjonalnie posypać porwanymi listkami bazylii.

Wskazówki:

Po ostygnięciu, sos zgęstnieje, odgrzewając danie można go rozcieńczyć dodając łyżkę lub dwie wody - z gotowania się makaronu.




Bądź towarzyski, podziel się :)


0 komentarze

Prześlij komentarz