poniedziałek, 21 listopada 2016

Tatar wołowy




Tatar wołowy mięsem stoi. Kupcie pyszną, świeżą polędwicę wołową, reszta to "tylko" dodatek.

Omlet sojowy jest opcjonalny, tym się różni od normalnego omletu, że jest doprawiony sosem sojowym. Jego dodatek do tatara jest ciekawy pod względem tak smakowym, jak i wizualnym. Dzięki temu możemy otrzymać zgrabne, nieduże porcje, w sam raz dla jednej osoby... chociaż i tak pewnie każdy weźmie dokładkę. Przepyszny ten tatar. Mięso siekamy nożem, tak, jak robią to w najlepszych restauracjach. Nie idziemy na łatwiznę i nie mielimy. Zresztą tak szlachetny i drogi kawałek mięsa, jak polędwica, warto potraktować z najwyższą uwagą i czcią.

Tatar wołowy przygotowywałam na warsztatach kulinarnych z Karolem Okrasą. Część porcji do degustacji była w omlecie, część bez. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy".


Tatar wołowy podawany w omlecie sojowym

Składniki: (4 porcje)

czas przygotowania: 30 minut, poziom trudności: łatwy

omlet:
  • 2 jajka
  • 40 ml sosu sojowego
  • pieprz
tatar:
  • 200 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 ogórek marynowany, pokrojony w drobną kosteczkę
  • 2 cebule dymki, posiekane (bez szczypioru)
  • 2 łyżki posiekanych marynowanych podgrzybków
  • pieprz
dodatki:
  • 1 łyżeczka musztardy (lub więcej) albo sos grzybowy (na zdjęciu)
Wykonanie:

Omlet: jaka roztrzepać widelcem, doprawić sosem sojowym oraz pieprzem. Na patelni usmażyć bardzo cienkie omlety, grubości naleśnika.

Tatar: do posiekanego mięsa dodać olej i dokładnie wymieszać. Następnie mięso połączyć z pokrojonymi ogórkami (kiszonym i marynowanym), posiekanymi cebulkami i podgrzybkami. Dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić pieprzem.

Sposób podania: tatar zawinąć w omlety, pokroić na małe kawałki. Podawać z musztardą.



2 komentarze: