Truskawkowy sernik na zimno, z musem ze zmisowanych truskawek. Sernik jest lekki, piankowy i łatwy do przygotowania. Idealny letni deser na upały. Teraz na koniec sezonu truskawki są najlepsze i mus z nich nie potrzebuje dodatku zbyt dużo cukru. Sernik można udekorować galaretką z truskawkami, bitą śmietaną lub świeżymi truskawkami. Przepis ze strony mojewypieki.
Truskawkowy sernik na zimno - truskawkowiec
Składniki:
- 800 g truskawek
- opcjonalnie:garść borówek lub czarnej porzeczki
- 4 płaskich łyżek cukru pudru (ilość do smaku, w zależności od słodkości truskawek), 60 ml
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 płaska łyżka (15 ml) żelatyny w proszku
- 125 ml (pół szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
- 500 g twarogu do serników, z wiaderka
- herbatniki petitki (lub biszkopty) do wyłożenia formy - ok. 12 sztuk
Wykonanie:
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć herbatniki jeden obok drugiego.
Galaretki truskawkowe oraz żelatynę zalać 1,5 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać do rozpuszczenia; odstawić do przestudzenia.
Truskawki odszypułkować i podzielić na dwie części (wyjdzie ok. 700-750 g), jedną zmiksować, a w drugiej truskawki pokroić w grubszą kostkę.
Masa serowa: 350 g truskawek i cukier puder zmiksować dokładnie blenderem. Do musu truskawkowego dodać twaróg i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy.
Przestudzone galaretki dodawać powoli do masy serowej, jednocześnie miksując.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie wmieszać do mieszanki truskawkowej np. trzepaczką. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć (ok. 20-30 minut), wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na spód z ciastek i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Po stężeniu dowolnie ozdobić, pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.
Po stężeniu dowolnie ozdobić, pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.
0 komentarze
Prześlij komentarz