Barszcz czerwony


Wg tego przepisu można zrobić barszcz zarówno w oparciu o kwas burczany, jak i koncentrat barszczu kupiony w sklepie. Barszcz wyszedł mi super, idealny. Jedyna modyfikacja względem oryginalnego przepisu jest taka, że użyłam wywaru z warzyw i kości schabowych, bo moja wersja barszczu nie musiała być postna oraz dodałam czosnku zamiast octu winnego. Moja mama byłaby ze mnie dumna :)

Składniki:
1. grzyby suszone (pięć - sześć);
2. włoszczyzna (bez kapusty); ewentualnie kości schabowe lub inne - do sporządzenia wywaru
3. 3 dość duże buraki (ok. 1,5 kg);
4. ½ litra kwasu buraczanego lub Barszcz: koncentrat np. Krakus [użyłam koncentratu];
5. przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, czosnek).

Wykonanie:


Namoczyć grzyby - najlepiej na całą noc. Ugotować – pozostawić wywar.

Buraki razem z włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić. Jeśli ktoś ma już gotowy rosół/wywar do wykorzystania, to pokrojone buraki zalać wywarem/rosołem i gotować godzinę - uzupełniając wyparowany płyn wodą. Do gotującego się barszczu dodać namoczone grzyby i wywar grzybowy [na mały garnek barszczu dałam ok. 0,5 szklanki]. Pod koniec gotowania dodałam wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Dodałam kwas buraczany (można zrobić samemu, można kupić) [kwas naturalny w proporcji ½ l. kwasu na 1½ l. wywaru]. Całość podgrzać, ale nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem (ewentualnie jeszcze czosnkiem). Odcedzić.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (165) Zdrowa dieta (164) Obiad (121) Przekąski i dodatki do dań (121) Bezmięsne (102) Boże Narodzenie (92) Ciasta (90) Kuchnia polska (76) Impreza (73) Jak zrobić (65) Zupy (65) Bez jajek (61) Wielkanoc (59) Warzywa (55) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Śniadania (45) Czekolada (44) Desery (43) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (40) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Ryby i owoce morza (30) Bezglutenowe (29) Przepisy dla biegaczy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Dania do pracy (26) Szybkie (25) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (24) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Kuchnia staropolska (21) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) Przystawka (17) W prodiżu (17) Danie główne (16) Kolacje (16) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Makaron (11) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)