Majonez domowy na żółtkach


Gęsty i łatwy do zrobienia (wbrew obiegowym opiniom, że majonez to wyższa szkoła jazdy). Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu. Warto pokusić się i spróbować chociaż raz. Musztarda Dijon, którą dodałam do majonezu, nadaje mu ciekawego smaku (ona sama smakuje jak musztardochrzan). Olej z pestek winogron jest neutralny w smaku i fajnie tu pasował. P.S. Żeby dmuchać na zimne ubijałam mikserem tylko w jedną stronę... P.S. 2 Przepis Polki (z niewielkimi modyfikacjami).

Majonez domowy na żółtkach

Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 2 żółtka jaja
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • spora szczypta soli - nie więcej niż 2,5 ml czyli 0,5 łyżeczki
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 250 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:

Żółtka ubijamy z musztardą, szczyptą pieprzu i solą mikserem na najniższych obrotach (do połączenia się składników).

Teraz będzie najważniejszy etap - nie przerywając ubijania do żółtek dodajemy po JEDNEJ kropli oleju dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez żółtka. Gdy żółtka zaczną gęstnięć, dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy.
Po dodaniu kilkunastu kropel oleju zauważymy, że majonez robi się coraz gęstszy to znak, że możemy zacząć dodawać o cienkim strumieniem nie przerywając ubijania.
Po dodaniu mniej więcej 3/4 ilości oleju majonez będzie bardzo gęsty, wtedy należy dodać łyżkę wody, wmiksować ją w majonez i cienkim strumieniem dodać resztę oleju.
Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i trzymamy nie dłużej niż tydzień w lodówce.




9 komentarze :

  1. chyba nigdy nie jadłam domowego majonezu
    ale wierzę, że jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też jadłam teraz pierwszy raz w życiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiscie, fajny byl ten poliny majonez :) ale jak dla mnie jednak za slony, następnym razem dam szczyptę soli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, dlatego ja ilość soli zmniejszyłam w podanym przepisie - do pół łyżeczki,

    mi też (z oryginalnego przepisu, czyli z niepełnej łyżeczki) wyszedł zdecydowanie za słony

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja domowego majonezu też nigdy nie miałam okazji próbować, a na pewno jest dużo zdrowszy od tych słoikowanych.. Może się pokuszę ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie Nina strasznie się cieszę, że zrobiłaś :)

    I dziękuję za uwagę o soli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam sama majonezu - kiedyś będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny Ci wyszedł. Musztarda Dijon jest sama w sobie dość słona i rzeczywiście używając jej trzeba ostrożnie z solą.

    OdpowiedzUsuń
  9. lo - dziękuję - ja sama (i moja rodzina) byłam zaskoczona, że jest taki sztywny i ... rzeczywiście wygląda jak majonez ;) co do musztardy (nie jestem znawcą, bo za nimi nie przepadam) - dlatego pół łyżeczki soli to maksimum...

    abbra - musisz, przydaje się ta umiejętność kiedy potrzebujesz majonez "na już" a nie chce ci się ruszać do sklepu...

    Polko - *) nie żałuję niczego, co wypróbowałam z Twojego bloga

    julia - tak, jest bez tych wszystkich substancji konserwujących, które sprawiają, że majonez przechowa się przez kilka miesięcy... chociaż powiem Ci, że jak widzisz ile oleju potrzeba na stosunkowo niewielką ilość produktu końcowego - majonezu, starasz się nabierać go mniej do potraw - mając jakby większą świadomość jego kaloryczności

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)