Zupa z sałaty


Smaczna zupa codzienna. Przepis Marty Gessler z "Wysokich obcasów", wzbogacony przeze mnie o pora i koperek. Dodatki polecam. Ostatnio lubię próbować stosować szerzej gałkę muszkatołową [odkrywam tę przyprawę na nowo], i tu ją dodałam, wyszło naprawdę dobrze. Polecam. Znalezione na błogu Thiessy. Podaję ze zmianami.

Składniki:
  • 1 średnia, posiekana cebula
  • 1 mały por
  • 4 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki pokrojone w plasterki
  • 1 liść laurowy
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka lub mocnego warzywnego
  • 2 duże główki sałaty masłowej, drobno posiekanej
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka (można pominąć)
  • 2 łyżki śmietany 18 % (można pominąć)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • koperek do posypania

Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, por, seler i ziemniaki z liściem laurowym.
Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, wyjąć liść, zmiksować. Dodać
podsmażoną na maśle sałatę.

Zupę zaprawić żółtkami, zmieszanymi ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem [ew. też gałką]. Posypać jasnymi liśćmi sałaty ze środka oraz posiekanym koperkiem.

3 komentarze :

  1. ale fajna ta zupa! nie wpadłabym na wykorzystanie sałaty w zupie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe wykorzystanie sałaty. Nigdy nie używałam jej do zupy. Gałkę muszkatałową uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa z sałaty to dla mnie ciągle wyzwanie zbyt ekstremalne. Ale... wieki nie jadłam masłowej. Brzmi w każdym razie ciekawie, więc skoro sezon zupy zaczął się na dobre, może kiedyś mimo wszystko zaryzykuję.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)