Karmelizowana cebula



Karmelizowanie cebuli wydobywa z niej naturalną słodycz. Wymaga to trochę czasu, ale warto jest czekać - by dodać ją do kanapek, tarty czy mięsa. To tylko kilka prostych składników, a efekt - zdecydowanie do powtórki. Bardzo polecam - na ciepło i na zimno.

Karmelizowana cebula

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku [a jeszcze lepiej świeżego]
  • duża szczypta soli

Wykonanie:

Cebulę obrać*. Pokroić w piórka.

W szerokim garnku z grubym dnem albo na patelni, rozgrzać masło i olej, dodać pokrojoną cebulę. Na małym ogniu powoli ją karmelizować, mieszając od czasu do czasu. Cebula ma zmięknąć i być szklista, a nie zbrązowieć. Smażyć na minimalnym ogniu około 30 minut, następnie posolić, dodać cukier - który przyspieszy karmelizację. Potrzymać na ogniu dalsze 5 minut, dodać ocet balsamiczny i tymianek, odparować ocet - zajmie to kilka minut. I gotowe. Można pominąć tymianek i ocet balsamiczny - w wersji podstawowej, ale te dodatki są bardzo smaczne.

*suche, zewnętrzne warstwy cebuli warto zachować - to naturalny barwnik do jajek, a Wielkanoc tuż tuż :)

8 komentarze :

  1. Pyszności! Uwielbiam tą konfiturę, wydobywa tą naturalną słodycz cebuli.
    Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebulę, ku zgrozie moich przyjaciół, uwielbiam w każdej postaci. Karmelizowanej nigdy nie robiłam, ale podejrzewam, że jest cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelizowana cebula to moja słabość! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham karmelizowaną cebulę miłością wielką. Jest tak jak piszesz, smakuje doskonale z tyloma rzeczami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lo - kanapki przestały być nudne na przednówku ... czy tylko u mnie w warzywniaku nie ma jeszcze nowalijek?

    Aniu - ja też :)

    Kubełek - warto nadrobić, to klasyka, nie zawiedziesz się

    Eve - miłego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też bardzo lubię cebulę, karmelizowaną różnież robiłam - jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. już wiem, że jej smak bym mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam zamienić masło na większą ilość oliwy z oliwek - dzięki temu na zimno nie będzie w cebuli brzydko wyglądających grudek. Miłym akcentem jest również czerwone wino, podkreśla kolor i wykwintny smak.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)