Francuski pasztet z pistacjami i śliwkami suszonymi


Pasztet to zdecydowanie jeden z miłych akcentów na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję pasztet pistacjami i śliwkami - które sprawiają, że staje się on bardziej wyszukany. Przepis zaczerpnęłam od Lo z jej bloga Pistacho - jednak zamiast proponowanego armagnacu, użyłam lokalnego i łatwiej dostępnego alkoholu - wódki żołądkowej gorzkiej. Lubię wątróbkę w pasztecie, ale jeśli Ty nie przepadasz, pomiń ją.

Francuski pasztet z pistacjami i śliwkami suszonymi

Składniki:
[na jedną 32cm keksówkę]

  • 600-700 g wołowiny z udźca
  • 200 g słoniny [dałam ok. 150 g]
  • 200 g wątróbki (opcjonalnie)
  • 3 średnie cebule
  • 4 jajka
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 1 kieliszek (ok. 70 ml) wódki żołądkowej gorzkiej/brandy/armaniaku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • olej albo masło klarowane

Wykonanie:

Śliwki pokroić w paseczki i zalać alkoholem. Zostawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby dobrze się zmacerowały.

Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju/maśle klarowanym. Przełożyć do garnka, dodać słoninę pokrojoną na 4 części, ziele angielskie, liść laurowy i obrane cebule, poprzekrawane na cztery części. Zalać dwiema szklankami wody (500 ml), przykryć i gotować do miękkości. Dobrze teraz zostawić mięso na noc, żeby wszystko się zestaliło.

Na drugi dzień wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i wszystko zemleć dwukrotnie - trzykrotnie (mięso, słoninę, cebulę i część sosu - w ilości potrzebnej do tego by mięso było wilgotne). Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, śliwki łącznie z resztą alkoholu i pistacje. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą łyżki.


Nałożyć do formy i wstawić do kąpieli wodnej* i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 - 40 minut. Pozostawić pasztet do całkowitego schłodzenia i dopiero wtedy kroić (dobrze jak noc spędzi w lodówce).

Jeśli robicie pasztet z wątróbką, to trzeba pod koniec gotowania mięsa dorzucić ją, żeby tylko lekko się sparzyła (zdecydowanie różowa w środku). Można też podsmażyć 200 g wątróbki na maśle i dodać ją bezpośrednio do zmielenia.

* Kąpiel wodna (bain - marie). Metoda gotowania lub pieczenia, gdzie dany produkt w mniejszym naczyniu wstawiamy do większego, wypełnionego do 1/2 - 3/4 mniejszego naczynia gorącą wodą. Najwygodniej wstawić (do piekarnika) mniejsze naczynie z daniem do większego pustego i dopiero teraz wlewać gorącą wodę z czajnika do większego naczynia. Metoda ta zapobiega wysychaniu i przypalaniu dania.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze :

  1. Mniam, smakowity. Lubię domowe wyroby, pasztetu z pistacjami nie robiłam.
    Na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)