Pieczone jabłka z masą marcepanową i bakaliami


Deser z finałowego odcinka MasterChef, którym laureatka skradła podniebienie jurorów. Moje także - bo deser jest naprawdę dobry. Słodkie jabłko z domową, "podrasowaną" masą marcepanową - bo z pysznymi bakaliami i skórką z owoców cytrusowych. Zmniejszyłam nieco proporcje sosu - na bazie soku jabłkowego i rumu. Podana ilość w zupełności wystarcza. Zrezygnowałam z polewania jabłka solonym karmelem - deser podawany był jako koniec obfitej kolacji i chciałam by był lżejszy. Poza tym uważam, że karmel nie jest niezbędny choć z pewnością wzbogaciłby jeszcze jabłko i paletę smaków.

Pieczone jabłka z masą marcepanową i bakaliami
  • 12 dużych ładnych jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 50 ml rumu lub śliwowicy
Masa marcepanowa z bakaliami:


  • 400 g migdałów


  • 400 g cukru pudru


  • 240 ml płynnej słodkiej śmietanki o zawartości 30% lub 36% tłuszczu


  • spora garść rodzynek


  • 50 ml rumu rumu (lub śliwowicy)


  • garść posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne)


  • około 1 łyżeczki soku z cytryny


  • otarta skórka z 3/4 dużej pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)


  • otarta skórka z 3/4 cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)


  • Wykonanie:

    Do przepisu można użyć gotowych, mielonych migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).

    Używając migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na mąkę w malakserze.

    W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem.

    Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.

    Zmieloną mączkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i sokiem z cytryny, rodzynkami, orzechami, skórką z pomarańczy i cytryny. Dobrze wymieszać.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

    Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne (tak, jabłko będzie przedziurawione na wylot).

    W połowie wysokości, wokół każdego jabłka zrobić nacięcie w celu uniknięcia zniekształcenia się i pęknięcia jabłka podczas pieczenia.

    Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić marcepanem z bakaliami - w miejscu po gnieździe nasiennym i pod czapeczką; ułożyć w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem (niekoniecznie). Podlać sokiem jabłkowym i rumem (lub śliwowicą). Piec przez ok 30-35 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut) do miękkości. Podawać gorące.

    W zależności od hojności nadzienia i wielkości jabłek, może zostać nieco masy marcepanowej - powinno się ją spożyć w ciągu kilku dni.




    4 komentarze :

    1. Z marcepanem nie robiłam. Musze kiedyś spróbować:)

      OdpowiedzUsuń
    2. zrobiłam, podałam z lodami waniliowymi i rozpuszczoną czekoladą, goście byli zachwyceni. Pyszny deser :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. a lodami waniliowymi - oj jaka wspaniała kompozycja! pozdrawiam serdecznie

        Usuń

     

    Translate

    Archiwum bloga

    Etykiety

    Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)